Direct naar artikelinhoud

Ouders zijn niet verplicht vragenlijst scholen in te vullen

Brussel

Van onze medewerkster

Leeft u van een vervangingsinkomen? Hebt u als moeder wel uw diploma middelbaar onderwijs? Dezer dagen komen zowat alle leerlingen uit het lager onderwijs en uit de twee eerste jaren van het middelbaar onderwijs naar huis met een vragenlijst die dat soort intieme vragen stelt.

De scholen hebben een goede reden om daarnaar te vragen: het gelijkekansendecreet bepaalt dat op basis van die criteria extra geld aan de scholen wordt toegekend. Maar als de ouders vinden dat niemand daar zaken mee heeft, dan hoeven ze die lijst helemaal niet in te vullen. Dat maakte onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) duidelijk in een modelbrief die zij naar de scholen stuurde en die de directies op hun buurt aan de ouders kunnen geven.

Helaas gebruiken nogal wat scholen die brief niet, waardoor het lijkt alsof de ouders verplicht zijn om op de persoonlijke vragen te antwoorden. "Als wij aan de ouders vertellen dat ze eigenlijk niet moeten antwoorden, zullen wij nauwelijks respons krijgen en dus geld verliezen", zo klinkt het bij verschillende schooldirecteurs.

"Scholen die niet duidelijk vermelden dat het invullen van deze vragen niet verplicht is, gaan in de fout", zegt Vanderpoorten. "Ouders kunnen dan een klacht indienen bij de commissie ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer."

"Wij vreesden dat er problemen zouden komen", zegt Willy Bombeek van het katholieke net, "Daarom hebben we er bij de minister op aangedrongen om deze lijst eerst ter goedkeuring bij de commissie voor te leggen. Maar dat weigerde ze."

"Voor een gelijkaardige lijst hadden wij al eens een positief advies gekregen", reageert Vanderpoorten. "Het was dus volslagen overbodig om dat advies nogmaals te vragen. Bovendien was geen enkel partij het oneens met de vragen. Die criteria zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek."

Sommige scholen maken van de gelegenheid blijkbaar ook gebruik om extra vragen te stellen. "Dat mag", zo zegt het kabinet, "zolang ze maar uitleggen wat ze met die gegevens zullen aanvangen. Trouwens, als een school ook naar het diploma van de vader vraagt, dan lijkt ons dat eerder omdat ze een stigmatisering van de moeder willen vermijden."

Voorlopig heeft noch het kabinet-Vanderpoorten, noch het gemeenschapsonderwijs, noch het katholiek onderwijs al klachten van ouders binnengekregen. "Het zou ons ook sterk verwonderen mochten mensen hieromtrent problemen maken. In het kader van de zorgverbreding stellen wij deze vragen al tien jaar lang in het basisonderwijs", vertelt Vanderpoorten. "Bovendien is de intiemste vraag, namelijk 'vormt u een eenoudergezin?' dan nog weggelaten." (KH)