Direct naar artikelinhoud

Honderdvijftig miljoen kinderen ondervoed

Een derde van alle kinderen in de ontwikkelingslanden is ondervoed. Dat blijkt uit een studie van Unicef die voor het eerst in tien jaar een balans opmaakt. In totaal hebben 150 miljoen kinderen af te rekenen met ondervoeding, zo staat in het rapport. De overgrote meerderheid daarvan lijkt evenwel helemaal niet op de uitgemergelde kindjes die je soms op tv zit. De meeste ondervoede kinderen vertonen eigenlijk niet eens de uiterlijke kenmerken van ondervoeding. Veel van de ondervoede kinderen lopen namelijk de grootste schade op als ze nog erg jong zijn, wanneer hun hersenen en lichaam nog volop moeten groeien. Die schade als gevolg van onvoldoende voedingsstoffen kan later niet volledig hersteld worden.

Echt gebrek aan voedsel is ook niet altijd het grootste probleem. In veel gevallen gaat het om ziektes, waardoor het lichaam de essentiële voedingsstoffen niet kan opnemen. Het gaat vooral om chronische diarree en overgeven, twee kinderziektes die in de derde wereld schering en inslag zijn.

Het rapport maakt ondanks de weinig opbeurende algemene bevinding ook melding van een positieve evolutie als het gaat om ondervoeding. Zo is het tekort aan vitamine A en jodium sterk teruggedrongen door beide voedingsstoffen toe te voegen aan keukenzout. Meer dan 70 procent van de gezinnen in de ontwikkelingslanden gebruikt dat verrijkte zout. Bovendien is het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft aan hun baby's licht gestegen van 40 naar 45 procent sinds tien jaar geleden. Op die manier worden kinderen beter beschermd tegen infecties en krijgen ze meer essentiële voedingsstoffen binnen. (BDB)