Direct naar artikelinhoud

Geen ombudsdienst meer in forensisch centrum Gent

De onafhankelijke ombudsdienst PopovGGZ en het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent zetten hun samenwerking stop. 'Onze visies liggen te ver uiteen.' Patiënten kunnen dus voorlopig bij niemand terecht met hun klachten.

"Begin deze week hebben we samen met het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent besloten de samenwerking te beëindigen", bevestigt Vincent Vandenbussche. Hij is de coördinator van PopovGGZ, het Overlegplatform Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Vlaanderen.

Bij de opstart van het FPC Gent vorig jaar werd meteen een onafhankelijke ombudsvrouw aangesteld, bij wie patiënten terechtkonden met vragen of klachten. Op dit moment verblijven in het centrum 248 mannelijke geïnterneerden. Bedoeling is dat ze dankzij intensieve behandelingen terug naar de maatschappij kunnen worden geleid.

Hoeveel klachten de ombudsvrouw de voorbije maanden heeft binnengekregen, is niet duidelijk. Wel staat vast dat de samenwerking tussen haar en het FPC Gent erg stroef verliep. "Wij stellen nu vast dat het verschil in visie te groot is om tot een constructieve samenwerking te komen", zegt Vandenbussche.

Dat de samenwerking tussen een ombudsdienst en een zorginstelling spaak loopt, is volgens hem uitzonderlijk. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat zoiets gebeurt. En ik werk hier toch inmiddels zeven jaar."

FPC Gent benadrukt dat de samenwerking op dit moment nog niet formeel is stopgezet. "Maar intensief overleg heeft inderdaad uitgewezen dat PopovGGZ niet kon tegemoetkomen aan onze vraag voor een aangepaste werkwijze, waarbij rekening wordt gehouden met het specifieke karakter van een forensische setting", zegt woordvoerster Sandra Vansteenkiste.

Volgens PopovGGZ zorgde ook het gebrek aan een juridisch kader voor problemen. FPC Gent is geen gevangenis en geen ziekenhuis, waardoor geen van beide regelgevingen van kracht zijn. Een huishoudelijk reglement bepaalt op dit moment de interne rechtspositie van patiënten, al is dat volgens experts geen ideale situatie. N-VA-Kamerlid Goede Uyttersprot ondervroeg hierover deze week nog minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer. "Er is dringend nood aan een wettelijk kader", klonk het.

"Ik schrik hiervan", zegt Henri Heimans, voorzitter van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij van Gent, over de stopzetting. "Hoe dan ook is FPC Gent contractueel verplicht om een ombudsdienst te hebben. En daarbij lijkt het me niet onbelangrijk dat het om een onafhankelijk persoon gaat."

FPC Gent laat weten dat ze de nodige stappen zullen zetten om een ombudspersoon voor de patiënten te garanderen.