Direct naar artikelinhoud

Belgen betaalden voor seks met Nederlandse 16-jarige

Het Nederlandse gerecht is Belgische mannen op het spoor in een seksschandaal rond een 16-jarig meisje. Zij zou onder druk van haar vriend met zo'n 80 mannen betaalde seks hebben gehad in een hotel. De politie kwam hen op het spoor dankzij de gsm van de vriend en achtergelaten condooms.

Tachtig mannen hebben betaalde seks gehad met de Nederlandse tiener in een hotel in het Limburgse Valkenburg, op een boogscheut van Maastricht. De 21-jarige Nederlandse loverboy (jongen die een relatie begint om het meisje nadien in prostitutie te dwingen) Armin A. zou haar daar aangeboden hebben aan binnen- en buitenlandse klanten, onder wie ook verschillende Belgen. De politie ontdekte het zaakje bij een inval in oktober vorig jaar.

De politie stond versteld van wat ze aantrof. Armin A. had niet alleen een gsm bij zich met een lange klantenlijst, in een prullenbak troffen de speurders ook tientallen gebruikte condooms aan.

Zowel de gsm als de rubbertjes zijn in beslag genomen. Het is bewijsmateriaal van onschatbare waarde. Niet enkel via de gsm, ook via de spermasporen kunnen klanten opgespoord worden. De achtergelaten condooms hebben heel wat DNA-materiaal opgeleverd, maar matches zijn er nog niet.

"Tot nu toe is de identiteit van vijftig mannen achterhaald", zegt woordvoerster Cindy Reijnders van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht. Naar de overige dertig loopt nog een onderzoek.

Meisje was vermist

Mannen die bij het meisje zijn geweest, kunnen bezoek van de politie verwachten. Alle klanten zullen gedagvaard en gehoord worden als verdachte, maar ook als getuige tegen de loverboy. Het OM laat weten daarbij niet de minste discretie aan de dag te zullen leggen: "Menig huwelijkspartner zal verrast zijn door de politie aan de deur. De vrouw weet waarschijnlijk van niks. Maar voor ons weegt seksuele uitbuiting zwaarder. Want: klanten zijn óók strafbaar als ze dachten dat het meisje meerderjarig was."

De tiener, die op het moment van de feiten sinds een goede week als vermist was opgegeven, was volgens het OM helemaal in de ban van loverboy Armin A. "Ze was stapelverliefd op hem. Voor haar was hij de man van haar leven. Ze was zo door hem geïndoctrineerd dat ze alles voor hem deed. Zelfs slapen met andere mannen. Precies wat hij wilde. Daarom kiezen loverboys altijd kwetsbare meisjes uit", zegt Reijnders.

Het Nederlandse gerecht onderzoekt of het meisje in het verleden ook al seksueel uitgebuit werd. Uit het strafdossier zou blijken dat de tiener 3.000 tot 4.000 euro verdiend zou hebben. Ze zou acht tot tien klanten per dag ontvangen hebben, tien dagen lang. Elke klant betaalde dan zo'n vijftig euro. Volgens het OM stak Armin A. schaamteloos alle inkomsten op zak. "Typisch voor een loverboy. Een pooier geeft tenminste nog een deel van de winst aan zijn meisje. Dat was hier niet het geval."

"Het meisje wilde het zelf", weerlegt de advocaat van Armin A. Hij ontkent niet dat A. en de tiener een relatie hadden. "Maar hij was zeker niet haar pooier", zegt advocaat Arthur Vonken. Hij wilde haar juist beschermen, zo klinkt het. In de versie van A. wilde het meisje snel geld verdienen. Hij ontkent ook dat hij geld aannam van haar klanten, maar de hotelkamer stond wel op zijn naam. De politie, die het hotel observeerde, zag ook hoe hij verschillende keren de deur opendeed voor de klanten.

De directie van het familiehotel wil niet reageren. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in een appartement, waar minder toezicht is door het hotelpersoneel. Hoe dan ook, de loverboy riskeert een celstraf van liefst twaalf jaar voor de seksuele uitbuiting van het kind. Klanten riskeren vier jaar cel.