Direct naar artikelinhoud

Marc Coucke verkoopt zijn pillen voor miljardenprijs

Geneesmiddelenconcern Omega Pharma staat dicht bij een overname door het Amerikaanse Perrigo. Het bedrijf van Marc Coucke zou meer dan vier miljard euro opbrengen. Een bijzonder mooie prijs, al had Coucke in zijn stoutste dromen op nog meer gehoopt.

Omega Pharma voert exclusieve gesprekken rond een overname met het Amerikaanse Perrigo, zegt het persagentschap Bloomberg op basis van anonieme bronnen dicht bij het dossier. Een transactie wordt mogelijk binnenkort al bekendgemaakt.

De overname van Omega Pharma wordt internationaal met nogal wat belangstelling gevolgd. Sinds het bedrijf van Marc Coucke in juli in de etalage geplaatst werd, gonst het van geruchten over mogelijke overnemers. Daarbij circuleerden grote sectornamen als Sanofi, Boehringer Ingelheim, Bayer en Activis. Volgens sommige bronnen zouden bij die namen spookbieders zitten, bedoeld om de overnameprijs op te drijven. Alleen Sanofi en Perrigo zouden een ernstig bod gedaan hebben.

Sowieso lijkt het pleit nu beslecht te worden in het voordeel van Perrigo. Omega Pharma zou voor meer dan vier miljard euro verkocht worden. Dat zou een forse winst betekenen: toen Coucke Omega Pharma in 2012 na 13 jaar van de beurs haalde, werd het bedrijf gewaardeerd op zo'n 848 miljoen euro. Omega Pharma groeide sindsdien wel, onder meer via een overname van tientallen geneesmiddelen van sectorgenoot GSK. Het gaat sowieso om een van de grootste verkoopdossiers ooit in ons land.

Het Amerikaanse Perrigo specialiseert zich net als Omega Pharma in gezondheidsproducten en geneesmiddelen waar geen voorschrift voor nodig is, maar produceert daarnaast ook generische medicamenten op voorschrift, voedingsproducten en farmaceutische ingrediënten. De roots van de beursgenoteerde onderneming gaan terug tot 1887, toen het opgericht werd door Luther en Charles Perrigo, maar het is vooral in het voorbije decennium dat het bedrijf aan een stevige groei begon.

Een eventuele overname van Omega Pharma past naadloos in de strategie van het Amerikaanse bedrijf. De jongste vijf jaar ging het beursgenoteerde bedrijf onder leiding van CEO Joseph Papa verschillende keren op overnamepad. Zo kocht het enkele producenten van voorschriftloze verzorgingsproducten over en ging het ook shoppen in Ierland, Mexico en Israël. Sinds vorig jaar is het hoofdkwartier van Perrigo gevestigd in Ierland, waar het toen farmabedrijf Elan overkocht.

Het is een van de vele Amerikaanse bedrijven die een Ierse overname deed om vervolgens zijn hoofdkwartier naar Ierland over te hevelen omwille van het voordelige fiscale regime. De overnameprijs bedroeg 6,8 miljard euro, ruim meer dan de prijs die het nu zou betalen voor Omega Pharma.

Stoutste dromen

Als Omega Pharma effectief voor meer dan vier miljard euro van eigenaar verandert, mag Marc Coucke zich meer dan tevreden in de handen wrijven. Toch hoopte hij in zijn stoutste dromen op een nog groter bedrag, liet hij in een onbewaakt moment wel eens blijken.

Dat Omega Pharma niet meer geld in de lade brengt voor Coucke, heeft te maken met het feit dat het bedrijf vooral een verzameling is van heel veel kleine merken. Echte topprijzen zijn alleen voor blockbusters weggelegd. Toch profiteert Coucke van de marktomstandigheden in de farmaceutische sector, die al een jaar lang in de ban is van fusies en overnames. Doordat patenten voor belangrijke geneesmiddelen vervallen zijn, moeten farmabedrijven hun inkomsten elders gaan zoeken. De internationale markten zoeken rendementen, en de sector 'consument en gezondheid' biedt dat volgens analisten volop.

Geen van de betrokken partijen reageerde gisteren op het bericht. Bloomberg kwam in juli al met het bericht dat Omega Pharma in de etalage gezet werd. Marc Coucke noemde dat aanvankelijk voorbarig, maar verklaarde later "dat de marktomstandigheden razendsnel veranderen. Het gaat al 27 jaar goed met ons, maar ik ben niet zeker dat dat ook in de toekomst zo zal zijn. Als bedrijf moet je alle opties overwegen en handelen."

► Marc Coucke richtte Omega Pharma meer dan 25 jaar geleden op met een

studiegenoot.

Hij mag zich nu in de handen

wrijven.