Direct naar artikelinhoud

Tobback wil niet wijken

Bruno Tobback kondigt in een interview in deze krant aan dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen als voorzitter van sp.a. Hij slaat daarbij een opvallend mea culpa voor de verkiezingsnederlaag van vorig jaar.

"Wie mij verwijt dat het mijn job was om de verkiezingen te winnen in 2014, en dat ik dat niet heb waargemaakt, heeft gelijk. Dat is een mea culpa, ja. Het is wel onnozel om te denken dat ons verlies er alleen mee te maken had dat ik voorzitter was. Maar ik ben ook niet te beroerd om de verantwoordelijkheid voor die slechte uitslag op mij te nemen. Ik geef grif toe dat ik in drie jaar de partij niet fundamenteel heb kunnen veranderen."

En, voegt Tobback er enigszins provocatief aan toe: "Wie mij wil afrekenen op het slechte verkiezingsresultaat, krijgt daar nu de kans toe." Want ondanks de verkiezingsnederlaag en de interne kritiek is hij dus toch kandidaat om zichzelf op te volgen. "Omdat ik in de voorbije drie jaar wel wat dingen op de sporen heb gezet. Die hebben ons niet geholpen om de verkiezingen te winnen, maar ik denk dat ze op langere termijn wel kunnen werken." Tobback meent dat "links in Vlaanderen bij de verkiezingen in 2019 40 procent moet ambiëren". Nu komen sp.a, Groen en PVDA+ samen aan amper 25 procent.

Vernieuwingscongres

Tobback doet zijn aankondiging niet toevallig op de dag van het vernieuwingscongres van zijn partij, vandaag in Brussel. Sp.a kijkt aan tegen een lange interne kiesstrijd, want pas in juni wordt de nieuwe voorzitter aangeduid. Behalve Tobback is ook Vlaams fractieleider John Crombez al zeker kandidaat. In tegenstelling tot velen in zijn partij vreest de huidige voorzitter niet voor verdeeldheid. Wel geeft hij toe dat de fluistercampagnes in de partij "erger dan ooit" zijn. "Dit is ontzettend slecht voor sp.a. Het moet stoppen."

Samenwerken met uitdager Crombez vormt voor Tobback wel geen bezwaar: "In het voetbal trainen de eerste en tweede keeper toch ook samen?"

► FOCUS 12-13