Direct naar artikelinhoud

Russische staats-tv: 'Poetin ontsnapt aan aanslag'

De Russische staats-tv onthult dat veiligheidsdiensten een aanslag op premier Vladimir Poetin hebben verijdeld. Ze zouden mijnen hebben willen leggen onder de Koetoezovski Prospekt in Moskou waarover Poetin naar zijn werk wordt gereden.

De aankondiging, compleet met toelichting van twee betrokkenen, komt zes dagen voor verkiezingen in Rusland waarin Poetin waarschijnlijk voor de derde keer tot president zal worden verkozen. Alleen al hierom stuitte het nieuws her en der op scepsis. De staatstelevisie liet daarop weten dat 'iedereen die dit een public relations-stunt noemt psychisch gestoord is'.

Het verhaal over de plannen voor een aanslag tegen Poetin begint (en eindigt) ver van Moskou, in de Oekraïense badplaats Odessa. Daar ontmoetten twee uit de Verenigde Arabische Emiraten binnengevlogen verdachten (een Tsjetsjeen en een Kazach) hun contactpersoon, die zelf jarenlang in Londen zou hebben gewoond. Een van de drie werd op 4 januari gedood bij een mislukte poging een bom te maken, een ander werd opgepakt. De derde verdachte, ook een Tsjetsjeen, werd op 4 februari opgepakt in Odessa.

Dokoe Oemarov

De Oekraïense veiligheidsdienst meldde de arrestaties wel, maar sprak nooit over een samenzwering tegen Poetin. Maar Ruslands Eerste Kanaal schetste gisteren (op basis van informatie van de Russische FSB) een wijdvertakte operatie in opdracht van Dokoe Oemarov, de leider van de militanten op de Russische Kaukasus die de afgelopen jaren verschillende grote terreuraanslagen in Rusland heeft opgeëist.

De Russische tv toonde gisterochtend beelden van een gewonde verdachte die uitlegt dat het doel was 'aanslagen te plegen tegen commerciële doelen in Moskou en daarna een poging tot een aanslag tegen Poetin'. Ook werden videobeelden vertoond, blijkbaar door derden opgenomen, van de wijze waarop Poetin en andere topfunctionarissen door Moskou vervoerd worden. Een van de verdachten zou de FSB verteld hebben waar de explosieven in Moskou verborgen werden.

"Het is een enorm toeval dat deze monsters nu zijn ontdekt", reageerde militair specialist Aleksander Golts. "Vanaf nu staat iedereen die vraagtekens plaatst bij Poetins herverkiezing op een lijn met terroristen."

Volgens Nicolaj Petrov van Carnegie Moskou hadden de terroristen blijkbaar nog geen uitgewerkte plannen. "Maar de boodschap is duidelijk: we moeten ons nu achter onze leider scharen." Petrov wijst er tevens op dat het nieuws bekend is gemaakt op de dag dat Poetin in een lang krantenartikel uithaalt naar de 'oorlogszuchtige impuls' van westerse landen. De staatstelevisie meldde gisteravond dat Poetin sinds 2008 al drie keer eerder aan een aanslag is ontsnapt.