Direct naar artikelinhoud

Virgin doet nieuwe poging tot ruimtetoerisme

Anderhalf jaar na de crash van het commerciële ruimtevliegtuig SpaceShipTwo heeft Virgin een nieuw toestel, de Unity, gepresenteerd.

Het is nog niet duidelijk wanneer het nieuwe ruimtevliegtuig, dat sinds 2012 gebouwd en getest wordt, toeristen naar de ruimte zal brengen. Intussen hebben al meer dan 700 mensen 250.000 dollar (ongeveer 225.000 euro) neergeteld voor een plaatsje op een ruimtevlucht van Virgin Galactic.

"Samen kunnen we de ruimte toegankelijk maken op een manier waarvan tot nu toe alleen gedroomd werd, en zo kunnen we positieve verandering brengen op aarde", aldus Branson. Bij de presentatie stond Branson in een auto die het ruimteschip de hangar introk in de Amerikaanse staat Californië.

Gewichtloosheid

De Unity heeft de grootte van een zakenvliegtuigje. Het toestel is groot genoeg voor twee piloten die de zes inzittenden naar de grens van de ruimte moeten gaan vliegen. Op zowat honderd kilometer hoogte ervaren de ruimtetoeristen gewichtloosheid en hebben ze uitzicht over de aarde.

Virgin is niet het enige bedrijf dat zich op ruimtetoerisme heeft gestort. Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft vorig jaar met succes een eigen raket gelanceerd. Beide bedrijven doen voorlopig alleen tests. Het is niet duidelijk wanneer de eerste toeristen aan boord mogen. De ruimteonderneming van vliegtuigmaatschappij Virgin liep vertraging op door de crash van het eerste toestel in 2014. Toen maakte een copiloot een fatale fout.

Branson zegt dat het ongeluk hem aan het twijfelen bracht over de ruimteplannen maar vindt zijn ruimtereizen te belangrijk om op te geven.