Direct naar artikelinhoud

Club op cruise control voorbij Brøndby

Club Brugge mag zich na een gezondheidswandeling in Brøndby opmaken voor de laatste voorronde van de Europa League. Na de 3-0-zege in Jan Breydel was de klus na pareltjes van Castillo en Menegazzo aan de rust geklaard. Zonder veel bombarie bolt de Brugse trein onverstoorbaar door.

So far so good. Club Brugge heeft zich zonder enige moeite geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa. Daar waar blauw-zwart vorig seizoen struikelde over het Poolse Wroclaw, was Brøndby over twee wedstrijden geen partij voor de Bruggelingen. De riante voorsprong uit de heenwedstrijd (3-0) bood Preud'homme de gelegenheid om enkele spelers aan de kant te laten. Zo kregen met Meunier, Vazquez, Refaelov en Lestienne vier vaste waarden rust. Jørgensen kwam daardoor voor het eerst dit seizoen aan de aftrap, De fauw vierde zijn debuut voor Club. Engels nam de plaats in van Mechele, terwijl Storm en Sobota voor het eerst sinds de eerste speeldag nog eens mochten starten.

Vrees ongegrond

Preud'homme en Club vreesden vooraf voor een wervelende start van Brøndby, maar daar kwam -anders dan vorige week in Brugge - niets van in huis. Club bleef moeiteloos overeind in de beginfase en kreeg met een kopbal van Menegazzo zelfs de beste kans. Voorbij het kwartier bracht spelverdeler Kahlenberg toch wat schwung in zijn elftal: eerst met een harde knal net naast het doel van Ryan, zes minuten later met een vrijschop op de dwarsligger.

De powerplay was evenwel van korte duur. In acht dolle minuten sloeg blauw-zwart de Deense opponent aan de overzijde met twee fantastische doelpunten knock-out. Eerst was Castillo aan het feest: een heerlijke vrijschop in de bovenhoek, intussen zijn derde treffer van het seizoen. Op slag van rust bestrafte Menegazzo het slecht uitverdedigen van Brøndby met een heerlijke lobje in het lege doel. Brøndby uitgeteld tegen het canvas, Club Brugge met nog een speelhelft te gaan in de volgende ronde.

Als de terugwedstrijd vooraf al min of meer een formaliteit bleek, dan was de tweede helft dat helemaal. Brøndby kwam tot enkele halve kansen, Club liet via Jørgensen en Sobota na de score op te drijven. Na de rust speelde Club 'au ralenti' zijn spel zoals het dat doorgaans doet met een dubbele voorsprong op zak. Goed voetballend, op zoek naar de ruimtes zonder achterin veel weg te geven. Daarbij etaleerde vooral Menegazzo wederom zijn kunnen. Als de kolonel van een peloton soldaten zette de Braziliaan de lijnen uit. Dat general manager Vincent Mannaert de Braziliaan als vervanger van Odjidja ziet als die laatste vertrekt, is niet eens zo gek. Zonder de geblesseerde sterkhouder heeft Club het seizoen geruisloos, maar foutloos ingezet. Vier overwinningen, nul tegendoelpunten, en dat met behoorlijk voetbal gezien de tijd van het jaar.

Blauw-zwart kan zich na gisteren volop richten op de laatste voorronde, ook wel eens de play-offronde genoemd. Als het team van Michel Preud'homme ook die hindernis overleeft, is het verzekerd van de poulefase en Europa League-voetbal tot half december. Club is reekshoofd wanneer het vandaag om 12 uur in de trommel gaat en mag in principe rekenen op een haalbare kaart. Vooraleer het op 21 en 28 augustus de volgende tegenstander in de ogen kijkt, wachten hen twee competitiewedstrijden tegen Zulte Waregem en stadsbuur Cercle: geen sinecure, maar wel een goede test voor het nieuwe Club Brugge.