Direct naar artikelinhoud

Zes maanden na de doodsmak: Boeckmans start in Handzame

Een klein mirakel. Kris Boeckmans (29) is officieel weer renner. Ruim zes maanden geleden bleef hij voor dood liggen na een val in de Vuelta, vandaag maakt hij zijn rentree in Handzame Classic.

Dat hij zenuwachtig is, zegt Boeckmans. "Niet omdat ik schrik heb voor een nieuwe val, wel omdat ik niet weet wat ik sportief waard ben. Ik ben een topsporter, ik wil presteren. Ik start zoals ik vroeger in elke koers deed: met het doel om te winnen. Althans, dat is het idee in mijn hoofd. De benen zijn een ander verhaal."

Na zes en een halve maand revalidatie weten Boeckmans noch Lotto-Soudal waartoe hun zegekoning van 2015 in staat is. Niemand legt hem druk op, niemand heeft verwachtingen. Boeckmans droomt wel: "Ik wil zo snel mogelijk weer mijn oude niveau halen", zegt hij. "In mijn eerste koers zou ik heel graag de finish halen. De wattages die ik duw op training zijn goed, even goed als voor mijn val. Maar dat zegt niks over de koers zelf."

Het feit dat de Antwerpenaar vandaag aan de start van een koer staat, is een overwinning op zich. Daarmee ligt hij een halfjaar voor op het oorspronkelijke schema: hij werd pas in het najaar terug verwacht.

Dit is dus straf, want de sprinter komt van diep terug. In coma gelegen, meerdere keren geopereerd aan het gezicht, zware blessures aan ribben en longen, 15 kilo vermagerd: vandaag is er niks meer van te merken. "Wanneer ik straks mijn rugnummer opspeld, ga ik heel blij zijn", zegt Boeckmans. "Op dat moment zal mijn dag al geslaagd zijn."