Direct naar artikelinhoud

Dodelijkste aanslag ooit in ons land

De aanslagen in Brussel vestigen een triest record: meer dan 30 doden en minstens 200 gewonden. Nooit eerder waren er zo veel slachtoffers bij een terreuraanval in ons land.

Voor grote aanslagen moeten we terug naar de jaren 80, toen de Bende van Nijvel voor ongeziene terreur zorgde. Bij een reeks misdaden en overvallen op supermarkten vermoordde de bende over een periode van enkele jaren 28 mensen.

De jaren 80 werden evenzeer getekend door de terreur van de extreemlinkse groep Cellules Communistes Combattantes (CCC). Maar hoewel er toen heel wat over de groep te doen was, bleven de gevolgen van hun acties vooral beperkt tot materiële schade.

In recentere tijden toonden terroristen zich meedogenlozer. In 2011 gooide Nordine Amrani meerdere granaten op de Place Saint-Lambert in Luik, om daarna het vuur te openen op een groep mensen. Er vielen 6 doden, 125 mensen raakten gewond. Twee jaar geleden was er de terroristische aanslag van Mehdi Nemmouche in het Joods Museum in Brussel, waarbij 4 doden vielen.

Een overzicht van rampen die ons land hebben getroffen, leert dat we al heel ver terug moeten gaan in de geschiedenis om een zwaardere tol op te tekenen. De grootste naoorlogse ramp die ons land trof, is de mijnramp in Marcinelle in 1956, waarbij 262 mensen het leven lieten nadat er brand uitbrak in een kolenmijn.

Van dezelfde orde was het aantal slachtoffers bij de brand in het Brusselse filiaal van grootwarenhuisketen Innovation in 1967, waarbij 251 doden vielen en 62 mensen gewond raakten.