Direct naar artikelinhoud

'Wij denken niet aan opgeven'

De regering-Michel is meer dan twee jaar aan de macht, de hete herfst lang achter de rug. Toch loopt burgerbeweging Hart boven Hard nog lang niet op haar laatste benen. 'Wij verenigen iedereen die gelooft in een alternatief.'

Zeg niet betoging, wel parade. De organisatoren van de Grote Parade doen er alles aan om deze zondag positief naar buiten te komen. "Wij staan boven de politieke partijen, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat wij ons niet zomaar neerleggen bij de absurditeiten van het huidige regeringsbeleid", legt Wouter Hillaert, de drijvende kracht achter het initiatief, uit.

Het resultaat is een bont allegaartje van milieubewegingen tot armoedeorganisaties, vakbonden en artiesten. Zij lopen morgen allemaal mee in een kleurrijke parade waarin alternatieven te zien zullen zijn voor het gat in de begroting, de opvang van vluchtelingen en het besparingsbeleid. Tientallen organisaties en BV's lopen mee, waaronder 11.11.11., Greenpeace, Oxfam-Wereldwinkels, Bond Beter Leefmilieu, Samenlevingsopbouw, Femma en de cultuurcentra. "Een showcase van alles wat leeft in de civiele samenleving", klinkt het.

Een gebrek aan doorzettingsvermogen kan je de organisaties niet verwijten, want ondanks de striemende regen zakten zij vorig jaar bij de eerste editie al in groten getale af naar Brussel om te protesteren tegen het beleid van de Vlaamse en federale regering. 20.000 man trotseerde toen het stormweer. Dit keer hopen de organisatoren opnieuw op een opkomst van 20.000, al mag dat ook een beetje meer zijn.

Deeleconomie

"Dit jaar tonen we dat er meerdere alternatieven zijn", zegt Hillaert. "We nodigen iedereen uit die bezig is met een klein of groot alternatief voor deze verhardende samenleving." Tussen die voorstellen zitten een vermogensbelasting, een kortere werkweek, faire wereldhandel, meer sociale woningen en wijkgezondheidscentra, praktijktesten tegen discriminatie, en inzetten op deeleconomie en hernieuwbare energie in plaats van het langer openhouden van kerncentrales.

De Grote Parade vertrekt zondag om 14 uur aan Brussel-Noord en doet een toer van 2,5 kilometer langs het Kanaal, met onderweg muziekbandjes die optreden en toespraken die worden gehouden vanop verschillende boten.