Direct naar artikelinhoud

Als dollars en spierballen rollen

Vannacht staat in de Pyramis Arena in Memphis de 'bokskamp van de eeuw' op het programma - al is deze eeuw nog maar pas begonnen. De superlatieven slaan ook enkel op de bedragen die gemoeid zijn met de zwaargewichtkamp tussen WBC-, IBF- en WBO-wereldkampioen Lennox Lewis en Mike Tyson. De Amerikaanse uitdager kampt allang met mentale problemen en heeft al jaren niet meer tegen een valabele tegenstander gebokst. Lennox Lewis veroverde zijn titels na winst tegen Holyfield, verder koos hij zijn tegenstanders altijd zorgvuldig uit.

Memphis

Eigen berichtgeving

Freddy Carremans

Wie van records houdt kan zijn hartje ophalen met de partij tussen Lewis en Tyson. De omzet van de kamp wordt geschat tussen 125 en 175 miljoen euro. De stad Memphis betaalde zowat 15 miljoen euro om het spektakel te mogen verwelkomen. De beide boksers worden zo'n 19 miljoen euro rijker van de wedstrijd. Wie wil gaan kijken betaalt daarvoor, aan de officiële kassa althans, een bedrag tussen de 528 en de 2533 euro. Raakt de zaal vol, dan betekent dit dat er een recette van 24 miljoen euro wordt gehaald. Wie een kaartje niet kan of wil betalen, kan de wedstrijd nog altijd volgen op televisie. Maar ook dan dien je zestig euro neer te tellen.

Het gaat dan ook om een bokskamp waar twee van dé vedetten aantreden. Vraag aan willekeurige sportliefhebbers de namen van twee boksers, en de kans is groot dat ze Lewis en Tyson noemen. Maar dit maakt ze tot de bekendste boksers. De vraag is of ze ook de béste boksers zijn. Hun sportieve parcours van de laatste jaren bewijst dat, zeker in het geval van Tyson, niet.

In 1986 werd Mike Tyson nog de jongste wereldkampioen boksen ooit bij de zwaargewichten. Maar al snel zou zijn ster tanen. In het begin van de jaren negentig zat hij drie jaar in de cel na te zijn beschuldigd van verkrachting van een schoonheidskoningin. Later zou hij nog een bejaard koppel molesteren na een auto-ongeluk en liepen er bij de politie verscheidene klachten binnen voor aanranding - meestal ongegrond, overigens. Ook in de ring ging het mis met de bokskampioen. In een kamp tegen Evander Holyfield beet hij zijn tegenstander een stuk uit het oor. Ook later zou hij zich meermaals laten opmerken door onsportief gedrag.

Tyson (36) heeft nu al jaren niet meer op niveau gebokst. Hij won nog wel, maar dat was dan tegen weinig tot de verbeelding sprekende tegenstanders als Julius Francis of Brian Nielsen. Tyson bokste ook nog tegen Andrew Golota maar werd daarna positief bevonden op het gebruik van marihuana.

De titelverdediger, de Brit Lennox Lewis, zou normaal de sterkere moeten zijn. Maar Lewis bouwde zijn palmares zeer voorzichtig op. De olympisch kampioen van 1988 vocht meestal in eigen land. Zijn eerste wereldtitel in 1993 kreeg hij in de schoot geworpen omdat Riddick Bowe verzaakte aan de gordel. Lewis hoefde er niet eens voor te boksen. Maar zijn huidige titels won hij na een dubbel tegen Evander Holyfield. De eerste won de Amerikaan volgens de jury, niet volgens de toeschouwers. In de herkansing kreeg Lewis toch zijn gordels. Maar later zou hij nog verliezen van de illustere Hasim Rahman. Lang zou diens rijk niet duren, in de rematch liet Lewis zich niet meer verrassen. Lewis' keuze van tegenstanders kan dan om-streden zijn, de bokser verdedigt zich door te zeggen dat hij geen betere vindt.

Een argument dat niet helemaal onjuist is: er zijn wel sportief interessantere bokskampen te bedenken. Maar commercieel gezien scoren beide heren alvast een tien op tien.

Beide boksers verdienen elk 19 miljoen euro aan de kamp