Direct naar artikelinhoud

George Bush wil dat Pakistan moslimextremisten veel strenger aanpakt

De Amerikaanse president Bush roept de leiders van India en Pakistan op om de spanningen te verminderen. Vooral Pakistan krijgt daarbij nog de waarschuwing om strenger op te treden tegen moslimextremisten. In het grensgebied tussen beide landen werd ondertussen nog steeds over en weer geschoten. Zowel India als Pakistan verklaarden dat ze geen oorlog wensten, maar dat die, indien nodig, niet uitgesloten wordt.

Brussel

Reuters / ANP / AP

Pakistan beschoot afgelopen weekend het Indiase deel van Kashmir met zware mitrailleurs en lichtspoormunitie. India opende vanuit Akhnoor, Samba en Ranbir Singh Pura het vuur op Pakistaans gebied, zo meldde het Indiase persbureau UNI. De beschietingen over en weer houden al enkele dagen aan. Aan Indiase zijde zijn twintigduizend mensen uit voorzorg uit dorpen geëvacueerd. Inwoners aan de Pakistaanse kant van de grens vertellen dat de vuurgevechten nu iedere nacht doorgaan. "Gisterennacht en deze morgen werd er weer geschoten", vertelt Sufi Mohammad uit Thati Kalan, een dorp met zo'n duizend inwoners in de provincie Punjab. "De mensen vluchten naar dorpen verder van de grens. Er zijn hier maar enkele inwoners overgebleven."

De Indiase premier Atal Behari Vajpayee kreeg gisteren na een spoedoverleg in het doorgaans erg verdeelde parlement alle politieke partijen achter zich. Volgens parlementsvoorzitter Mahajan was de twee uur durende vergadering een 'uitstekend vertoon van Indiase eenheid'. "Niemand in de regering of oppositie wil oorlog", zei Mahajan. "Maar als ons oorlog wordt opgedrongen, moeten we die als een eenheid onder ogen kunnen zien." Toch is de oppositie in New Delhi vooralsnog een diplomatiek offensief genegen. Besloten werd in de tweede week van januari naar verscheidene landen delegaties te sturen om internationale steun voor de Indiase standpunten te verwerven.

Ook in Pakistan werd overlegd in het parlement. Achteraf verklaarde president Pervez Musharraf dat zijn land de stijgende spanningen met India wilde verlichten, maar dat alle nodige maatregelen waren genomen om ook maar enige aanval te kunnen afslaan. "Pakistan wil vrede", zei Musharraf. "Laat de relatie tussen beide landen in de richting van vrede en harmonie evolueren. Maar als wij worden aangevallen, staan het Pakistaans leger en 140 miljoen Pakistanen klaar om te reageren." Pakistan waarschuwde eerder al dat de minste provocatie kon leiden tot een oorlog met India. Zorgwekkend daarbij is dat beide landen in het bezit zijn van raketten met kernkoppen. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het gebruik daarvan voorlopig ondenkbaar was. Maar hij dreigde dat een kleine actie zou kunnen leiden tot een hele resem van actie en reactie.

De toegenomen spanningen tussen Pakistan en India zijn het gevolg van de zelfmoordaanslag op het Indiase parlement op 13 december. Daarbij vielen dertien doden. New Delhi beschuldigt door Pakistan gesteunde extremisten van de aanslag en wil dat Islamabad stappen zet tegen twee actievoerende moslimgroeperingen in Kashmir. Pakistan arresteerde al de leider van een van de groepen en bevroor de tegoeden van de andere, maar dat was niet genoeg voor India die een volledig verbod eist.

Ondertussen heeft ook de Amerikaanse president George Bush zich gemengd in het conflict tussen beide landen. Bush belde eergisteren met zowel de Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse president Pervez Musharraf. Hij maande vooral Musharraf aan nieuwe pogingen te ondernemen om af te rekenen met twee islamitische extremistengroeperingen in zijn land. De Amerikaanse president prees Musharraf voor diens steun tijdens de VS-bombardementen op Afghanistan, maar zei dat het huidige conflict met India de door de VS geleide coalitie tegen terrorisme zou kunnen schaden.Veel minder scherp was de boodschap die premier Vajpayee te horen kreeg van de Amerikaanse president. Vajpayee werd verzekerd dat India alle steun zou krijgen van de VS om terrorisme te bestrijden.