Direct naar artikelinhoud

'Enkel Juventus zou het mijn Genk-hart moeilijk maken'

Genk-microbe verlamt zelfs Italiaanse gemeenschap in Limburg

Toen woensdag in Monaco Racing Genk werd ingedeeld in de groep met onder meer AS Roma moet het in enkele Limburgse huishoudens wel gestormd hebben. Met een Italiaanse gemeenschap in Limburg van enkele tienduizenden kandidaat-tifosi zou het wel eens kunnen stormen wanneer het Italiaanse AS Roma begin oktober naar het Fenixstadion afzakt. Het tegendeel blijkt waar. "Ik kan zo tientallen Italiaanse supportersclubs in Limburg opnoemen, maar geen enkele van AS Roma", verzekert ex-Genk-speler Domenico Olivieri, nu veteraan met Italiaanse roots in de defensie van La Louvière. "Elke Italiaan is supporter van ofwel Inter ofwel AC Milan ofwel Juventus. De rest telt dan niet."

Een telefonische rondvraag in het Italiaanse verenigingsleven levert inderdaad geen enkel spoor van een AS Roma-fanclub op. "Ongetwijfeld zijn er wel supporters van AS Roma, maar dan zul je ze toch op één hand kunnen tellen", lacht Olivieri. "AS Roma mag de laatste jaren dan misschien wel een schitterende opgang gemaakt hebben, de drie grote clubs met de grootste traditie en dus ook aanhang blijven Milan, Inter en Juve. Dat blijven toch de clubs die het meeste blijven aanspreken, waar Italianen hier ook van jongs af mee opgroeien. Dat zijn tradities van jaren en jaren, van vader op zoon."

En een Juve-, Inter- of AC-fan zal niet zo snel met een vlag van AS Roma zwaaien, hoe Italiaans ze ook zijn. "Het is natuurlijk prachtig om als Italiaan hier in Genk zo'n team te mogen ontvangen. Met Totti, maar vooral trainer Fabio Capello. Dat blijft een naam die bewondering vraagt", zegt Olivieri. "Maar supporteren voor Roma omdat ze ook Italianen zijn? Nee, dat zie ik niemand doen. Net zoals de andere Italiaanse Genk-supporters zal ik gewoon voor Genk blijven supporteren. Niet anti-Roma, maar zeker ook niet pro. Persoonlijk zou enkel Juventus het mijn Genk-hart moeilijk kunnen maken. Dat is al van kleins af mijn ploeg, Racing Genk kwam wat later (lacht)."

Manager Paul Heylen beaamt. "We hebben een enorm grote groep Italianen onder de fans. Ruw geschat gaat het zeker om 10 procent van het totale aantal. Maar we weten dat het grootste deel daarvan naast Genk alleen voor Juventus of Milaan supportert. Speciale maatregelen of zo zullen we dan ook niet nemen. Ik twijfel er niet aan dat elke Italiaanse Genk-fan dat ook tegen Roma zal blijven. En als ze toch plots voor AS Roma zouden beginnen supporteren, dan mogen ze dat van mij. Maar of ze het zullen durven is een andere zaak. De volgende dag moeten ze nog rustig op diezelfde tribuneplaats kunnen zitten, hé (lacht)."

Peter Goris

Tien procent van Genk-supporters is Italiaan, maar AS Roma hoeft geen extra steun te verwachten