Direct naar artikelinhoud

Eén bui en daar zijn de emmers al

Het regent binnen in het Jubelparkmuseum. En dat is zeker niet het enige Brusselse museum waar water binnensijpelt. Het beheer van de bevoegde instantie laat al jaren te wensen over, al wordt beterschap beloofd. Vraag is: waarom moest het zo lang duren?

Het zijn niet alleen de bouwvallige tunnels waar Brussel mee kampt. Ook enkele musea in de hoofdstad zitten al jaren in verouderde en verwaarloosde gebouwen, waardoor ze telkens de emmers en dweilen moeten bovenhalen als het regent. Nadat vorige week de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten uit voorzorg zestien schilderwerken van de muren haalde, is het nu de beurt aan het Jubelparkmuseum om in De Standaard nogmaals aan de alarmbel te trekken.

Het museum kampt al jaren met binnensijpelend water, en door de regen van de voorbije dagen moesten de emmers weer bovengehaald worden. In de grote zaal drupt het binnen, bij de ingang van de sarcofaagzaal ook en in de kostuumzaal zit er zelfs echt een gat in het dak.

"We zijn ondertussen getraind om de stukken uit onze collectie te verhuizen, maar we moeten die renovatie nu echt wel dringend kunnen doen", zegt Ann Calluy van het Jubelparkmuseum, ook wel bekend als het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis.

De herstellingswerken moeten er niet alleen voor zorgen dat de bestaande collectie in de beste omstandigheden bewaard en tentoongesteld kan worden, maar ook dat er nieuwe collecties opgezet kunnen worden. Zo liggen de plannen en de centen klaar voor een nieuw circuit met de art-nouveau- en art-decocollectie, maar zolang het dak openligt is het geen optie om dat circuit te bouwen.

Daarvoor kijkt het Jubelparkmuseum naar de Regie der Gebouwen, dat de gebouwen van de federale staat beheert. "We hebben al verschillende keren aangevraagd het dak aan te pakken", zegt Calluy. "Maar de Regie heeft bepaalde budgetten en prioriteiten en wij zijn nog niet aan de beurt gekomen."

Niet helemaal, kaatst Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen de bal deels terug. "We hebben al twee overheidsopdrachten uitgeschreven om een aannemer te vinden voor die werken, maar er is geen offerte ingediend. We hebben nu zelf twee aannemers gevonden. Zij hebben al het volledige bestek gekregen en gaan vandaag ter plaatse kijken zodat ze een offerte kunnen maken." De renovatie moet er dit jaar nog komen, net zoals het herstellen van de vloeren en de bepleistering op bepaalde plaatsen in het Jubelparkmuseum.

Verhuizen door verloedering

Het herstelwerk op korte termijn is positief nieuws voor het museum, maar de vraag is waarom het zo lang moest duren. Al in 2013 verschenen er in de pers artikels over lekkende daken in het Jubelparkmuseum. Dat de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten met structurele problemen kampen, is ook geen nieuws. En daar komen nog verschillende andere, vaak historisch belangrijke gebouwen bij.

In het Koninklijk Conservatorium lekt het ook en groeiden er zelfs paddenstoelen. Door de verwaarlozing van het gebouw besliste de Koningin Elisabethwedstrijd al in 2011 om het concours elders te organiseren. De renovatie zou nu toch in 2018 starten. Eind 2013 moest het Chinees Paviljoen gesloten worden omdat sommige delen van het dak en de muur loskwamen.

Bij de Regie der Gebouwen kijkt men naar de musea om de problemen grondig en volledig aan te pakken. "Zij moeten eerst een masterplan opstellen waarin ze ook bepalen wat ze willen doen en welke richting ze als museum uitwillen", zegt Johan Vanderborght. "Het Afrikamuseum heeft wél zo'n visie uitgewerkt, en daar is de renovatie volop bezig. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid."

De Regie, die eind 2014 een slecht rapport van het Rekenhof kreeg omdat er onvoldoende kennis is over de gebouwen die ze beheert, belooft wel beterschap om de projecten voortaan sneller te bekijken. "We gaan 150 mensen aanwerven die ons zullen toelaten om alles op te volgen en proactiever te werken."

Bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die ook bevoegd is voor de Regie der Gebouwen, willen ze niet meespelen in het welles-nietesspelletje. "Het is een complex en al langer aanslepend probleem dat over meer gaat dan alleen lekkende daken. Voor ons is de prioriteit een fundamentele oplossing vinden." Als eerste stap heeft Jambon alvast een studie besteld "die de oplossingen op lange termijn in kaart brengt".