Direct naar artikelinhoud

Foute plaats op fout moment voor De Crem en zijn missie

Staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem is deze week in Brazilië. Onder meer om er bij de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM op aan te dringen om van Zaventem haar Europees knooppunt te maken. Van een slechte timing gesproken. Ook al omdat Brazilië zowel economisch als politiek in crisis verkeert. 'Niet komen was geen optie.'

België en zijn bedrijven op de wereldkaart zetten. Dat is de permanente opdracht van staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V). Toch staat hij deze week met een trip naar Brazilië voor een van zijn moeilijkste zendingen ooit. Zowel in Brasilia, Rio de Janeiro als São Paulo wil hij de Belgische bedrijven en hun producten aanprijzen.

Maar zijn lobbywerk komt op een slecht moment. België moet nog het trauma van de aanslagen in Zaventem verwerken. En Brazilië, tot dusver een groeiland, kampt met een economische krimp van 3,8 procent. Bovendien beleeft het land een van zijn grootste politieke crisissen ooit. Zeven ministers van de regering Dilma Roussef dreigden vorige week nog met opstappen.

Belgische peren

Dreigt de Belgische zending dan geen flop te worden? "Wegblijven zou een slecht signaal zijn", klinkt het in de omgeving van De Crem. "Van alle geplande bezoeken aan ministers hebben we één gesprek, namelijk met de op één na belangrijkste minister van Brazilië, moeten afzeggen", nuanceert ook zijn woordvoerder. "Maar in totaal ziet hij nog zes ministers." Vooral het feit dat De Crem zelf goed Portugees spreekt, opent in Brazilië deuren.

Zelf blijft De Crem 100 procent achter de missie staan. "De toestand is op dit moment speciaal. Maar de zending afzeggen, was geen optie. Onze buurlanden zijn volop aan het lobbyen in Brazilië. We kunnen niet bij de pakken blijven zitten en in een hoekje kruipen en wenen. Dat is niet onze houding. En wees gerust, de Brazilianen zien ons ook graag komen omdat we geen imperialistische bedoelingen hebben. Het is ook belangrijk om hier te zijn. Brazilië is het kloppend hart en de grootste consumentenmarkt van Latijns-Amerika en wil een steeds grotere geopolitieke rol spelen."

Maar zijn lobbywerk zal tijdens deze missie zogoed als geen contracten opleveren. Er was gehoopt dat de Belgische perentelers een akkoord zouden bereiken om binnenkort hun fruit naar Brazilië te exporteren. Dat zou een grote pleister op de wonde zijn na het handelsembargo van Rusland. "Maar dat contract zal deze week niet rond geraken", geeft de woordvoerder van De Crem toe. Al ligt dat eerder aan de Braziliaanse bureaucratie dan aan de politieke heisa. Toch hopen alle partijen de hele zaak binnen de twee weken af te ronden. "We zitten in de laatste rechte lijn." Het verbond van Belgische Tuinbouwfederaties rekent erop binnen vier à vijf jaar 10.000 ton peren naar Brazilië te kunnen exporteren.

Toegangspoort

Nog een probleem vormt het onderhoud met de top van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM, dat vandaag op de agenda staat. TAM is op zoek naar een hub in Noord-Europa. Uiterlijk over twee maanden moet daarover een beslissing vallen. Zaventem was een serieuze kanshebber. Maar dreigen de aanslagen onze kansen niet zwaar te hypothekeren?

"Neen", beweert De Crem stellig. "Onze kansen zijn niet verminderd." Het feit dat niet alleen Brussel, maar ook Parijs, Madrid en Londen eerder al het doelwit werden van terreur, is een argument dat De Crem kan en zal gebruiken. Hij hoopt daarbij ook op het nodige lobbywerk van het Braziliaanse exportagentschap APEX. Om economisch uit het dal te geraken, willen de Braziliaanse bedrijven immers meer exporteren. Ook naar België.

"België is en blijft de belangrijkste toegangspoort naar Europa", zegt David Barioni, voorzitter van APEX. "En om die niet alleen via de haven van Antwerpen te bereiken, zou een directe verbinding via de lucht ook kunnen helpen."