Direct naar artikelinhoud

Rusland: 'WO III dreigt door Syrië'

Een grondoffensief van buitenlandse troepen in Syrië dreigt een 'nieuwe wereldoorlog' te doen ontbranden. Dat zegt de Russische premier Dmitri Medvedev.

Medvedev roept de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten op bijzonder diep na te denken. "Willen ze een permanente oorlog? Denken zij die snel te winnen?" Medvedev wijst daarbij op het permanente karakter van oorlogsvoering in landen als Irak en Afghanistan.

Saudi-Arabië heeft zich intussen nochtans bereid getoond grondtroepen naar Syrië te sturen. Dat bleek gisteravond op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, waar op initiatief van de VS voor het eerst vertegenwoordigers zijn bijeengekomen van de meer dan veertig landen die de 'wereldwijde coalitie tegen IS' vormen.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter reageert tevreden, maar laat in het midden op welke schaal Saudi-Arabië en mogelijk ook andere islamitische staten willen opereren op Syrisch grondgebied. Mogelijk gaat het om special forces en trainers voor anti-IS-strijders.

Bufferzone

Turkije van zijn kant ontkent in alle toonaarden rechtstreeks in buurland Syrië te interveniëren, maar lijkt zich volgens berichten uit Rusland klaar te maken om Noord-Syrië binnen te vallen. Daar dreigt een bufferzone van Koerden te ontstaan, en voor Ankara zijn dat terroristen.

Uit de ontmoeting gisteravond blijkt ook dat binnen de NAVO weerstand bestaat tegen de betrokkenheid van het bondgenootschap als geheel bij de door de VS geleide strijd. Vooral Frankrijk voelt er niets voor.

De NAVO levert namelijk een bijdrage die de Amerikanen hebben gevraagd: AWACS-vliegtuigen, ook vliegende radarstations genoemd. Groot-Brittannië en de VS laten deze toestellen in de Syrische regio opereren. Het 'gat' dat daardoor valt in reguliere activiteiten, zal worden opgevuld door AWACS-toestellen die eigendom zijn van de NAVO.

Carter ziet wel degelijk een rol weggelegd voor het bondgenootschap. De anti-IS-coalitie kan dan putten uit 'collectieve middelen', zoals luchttransport.

Enkele landen wijzen erop dat IS terrein heeft verloren en dat het moment is gekomen om meer middelen in te zetten: "In Irak en Syrië is nu winst te behalen. We moeten voorkomen dat IS zich herstelt."

Daarbij lijkt het ook vast te staan dat de Amerikanen zich niet afzijdig zullen houden in Libië, waar na Irak en Syrië een derde front kan worden geopend tegen IS.