Direct naar artikelinhoud

Op de counter is Yannick Carrasco goud waard

Om met een goed resultaat weg te komen in Barcelona rekent Atlético Madrid vanavond op Yannick Carrasco (22). In het countervoetbal van de Madrilenen zien Atlético-fan Manu Ferrera en Spaans journalist Javier Matallanas een cruciale rol weggelegd voor de Rode Duivel.

Atlético Madrid volgt in de Primera División op zes punten van leider Barcelona. 'Los Colchoneros' zijn zowat de antipode van Barça. Tegenover het dominante voetbal van de 'Blaugrana' staat het countervoetbal van Diego Simeone, die een goede organisatie en een snelle omschakeling bijna tot kunst verheven heeft. Het zegt genoeg dat Atlético in de Spaanse competitie slechts 15 goals incasseerde in 31 matchen.

"In het voetbal van Simeone is Carrasco heel belangrijk geworden", vertelt Manu Ferrera, jeugdcoördinator bij AA Gent en zaterdag nog als socio aanwezig bij de 5-1-winst van Atlético tegen Betis. "Carrasco komt terug uit blessure, hij werd tegen Betis nog gespaard. Nu verwacht ik hem aan de aftrap."

Javier Matallanas, Atletico-watcher voor de Spaanse sportkrant AS, twijfelt daaraan. "Ik verwacht dat Carrasco op de bank zal starten en na de rust zal invallen om de tegenstander met zijn snelheid pijn te doen." De journalist van AS weet nochtans dat coach Diego Simeone aanvankelijk niet achter de komst van Carrasco stond. "Simeone zocht een opvolger voor Arda Turan, die heel belangrijk was in het voetbal van Atlético", getuigt Matallanas. "De coach wou Nicolás Gaitán van Benfica, niet Carrasco. Jullie landgenoot had het ook heel moeilijk in het begin, maar nu is Simeone blij dat hij Carrasco gekregen heeft."

"Yannick maakte in zijn eerste maanden een timide indruk", zegt Ferrera. "Op korte tijd heeft hij veel vooruitgang gemaakt. Als linkermiddenvelder is hij enorm belangrijk geworden voor Atletico. Als Yannick de bal krijgt, speelt hij altijd verticaal, snel in de diepte. Daarmee is hij een speler die goed past in het voetbal van Atlético."

Dat bleek eind januari, toen Atlético in de competitie op bezoek moest bij Barcelona. Atlético verloor met 2-1 in Camp Nou, maar Carrasco maakte onder meer indruk met een geweldige solo. Marca kroonde hem tot de beste speler op het veld. "Als Yannick de bal raakt, gebeurt er altijd iets, met zijn snelheid en zijn dribbels", zegt Ferrera.

Ook in de kwartfinale van de Champions League ligt volgens Ferrera een belangrijke rol weggelegd voor Carrasco. "Je mag verwachten dat Barcelona op eigen veld voor 70 procent de bal zal opeisen. Ik ga ervan uit dat Atlético aangewezen zal zijn op verdedigen. Voorts verwacht ik dat Simeone vooraan zal spelen met Torres, en Carrasco en Griezmann in steun. Atlético zal vooral op die twee moeten rekenen om met een snelle omschakeling voor gevaar te zorgen."

Matallanas beaamt: "Carrasco is heel snel. Een invalbeurt kan voor hem volstaan om Barça pijn te doen."