Direct naar artikelinhoud

Belgische bedrijven naar Cuba

Bijna twintig Belgische bedrijven, waaronder Proximus, De Nul en Deme, trekken van 25 tot 30 augustus naar Cuba. Ze willen bij de eerste bedrijven zijn die investeren in het eiland of er hun positie verstevigen. Volgend jaar gaat ook een Vlaamse delegatie.

Cuba zit in de lift. Sinds de diplomatieke banden tussen de VS en het communistische eiland in december vorig jaar hersteld werden, gaat het er economisch een stuk beter. Bijna twintig Belgische bedrijven spelen daar op in en trekken eind deze maand naar Cuba. Ze doen dat op initiatief van de Belgisch-Luxemburgse kamer van Koophandel ACP (Afrique-Caraïbes-Pacifique). De missie kwam er in overleg met de exportagentschappen van de drie gewesten, waaronder Flanders Investment & Trade (FIT).

Communicatieverantwoordelijke Bart Matheï: "Er zijn heel wat signalen dat de economie in Cuba aan het optrekken is. De export van de Vlaamse bedrijven bedroeg vorig jaar 46 miljoen euro, dat is een verdrievoudiging in zes jaar tijd. Al blijft het natuurlijk heel relatief: op een totaal van 236 landen staat Cuba pas op de 119de plaats. Maar de prognoses van het IMF en de Wereldbank zijn voorzichtig positief, onder meer dankzij de maatregelen die de Cubaanse regering neemt. Reken daarbij de politieke toenadering met de VS die van 1 juli effectief ingezet werd en je hebt redenen om naar daar te trekken. We zetten volgend jaar zelf ook een missie op van 4 tot 8 april. Meer details hebben we daar voorlopig nog niet van."

Op het programma van de missie eind augustus staan contacten tussen bedrijven onderling en een presentatie van de 'speciale ontwikkelingszone' Mariel. België is geen onbekende in Cuba. AB Inbev heeft een fabriek in de oostelijke provincie Holguin. Het produceert er de bieren Cristal, Bucanero, Mayabe en Cacique.

De Franse president François Hollande trok in mei al naar Cuba, met in zijn kielzog een delegatie van zakenlui.