© Kris Van de Sande

© Kris Van de Sande

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Apple-verkopers fuseren om zich te wapenen tegen officiële Apple-store

Switch, de Antwerpse verkoper van Apple-producten, neemt zijn Brusselse concurrent Easy-m over. In het voorjaar van 2017 opent Switch een nieuwe grote winkel aan de A12 in Aartselaar. Daarmee wil het nieuwe fusiebedrijf ook sterker staan wanneer de officiële Apple-store in Antwerpen eraan komt.

Christof Willocx

Switch verkoopt zowel nieuwe als tweedehandse producten van Apple. Het bedrijf heeft in Vlaanderen tien winkels en drie servicecentra, waar mankementen aan de Mac-computers, iPhones en andere Apple-producten worden gerepareerd.

“Wij nemen onze concurrent Easy-m over”, bevestigt algemeen directeur Rik Vrancken van Switch. “We hebben hier negen maanden over onderhandeld en hebben nu de goedkeuring van de Belgische mededingingsautoriteit. Easy-m heeft vooral winkels in Wallonië en Brussel, maar bijvoorbeeld ook in Mechelen, Herentals, Olen en Turnhout.”

“Onze winkels zijn op andere plaatsen gevestigd, waardoor Easy-m ons winkelnetwerk goed aanvult. Het hoofdkantoor van ons nieuwe fusiebedrijf komt op de Noorderlaan in Antwerpen. De naam van de Easy-m-winkels en servicecenters zullen we in de komende maanden door Switch vervangen.”

Meer dan 300 werknemers

De overname van Easy-m door Switch is opmerkelijk, omdat Switch veel kleiner is dan Easy-m. Switch stelt 135 mensen tewerk en had in 2015 een omzet van 75 miljoen euro. Easy-m stelt zo’n tweehonderd mensen tewerk en realiseerde vorig jaar een omzet van 92 miljoen.

“Door de overname creëren we een bedrijf van meer dan driehonderd mensen en zijn we beter gewapend tegen de eventuele komst van een Apple-store naar Antwerpen”, zegt Rik Vrancken. “Door onze grotere omzet kunnen we een eventuele terugval van de omzet in Antwerpen beter opvangen. Bovendien willen we ons op een breed publiek richten. Wij verkopen ook gebruikte Apple-producten die 400 tot 600 euro kosten, zodat ze ook betaalbaar zijn voor studenten.”

Nieuwe winkel aan A12

Het nieuwe fusiebedrijf wil ook uitbreiden. “Wij openen in het voorjaar van 2017 een grote Switch-winkel aan de A12 in Aartselaar, tegenover de McDonald’s”, zegt Vrancken. “De winkel zal zo’n 200 vierkante meter groot zijn en een eigen servicecenter hebben. We nemen er een tiental mensen voor aan.”

Met een fusie worden er altijd dubbele functies gecreëerd, bijvoorbeeld bij de marketing of de logistieke afdeling. Zullen er ontslagen vallen? “Dat is mogelijk, maar het is niet de bedoeling”, zegt Rik Vrancken. “Er zal zeker een rationalisatie komen. Maar het kan best zijn dat we sommige mensen door de fusie voor een andere job kunnen inzetten. Dat gaan we in de komende maanden bekijken. In de eerstvolgende maanden verandert er voor ons personeel niets.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER