Direct naar artikelinhoud

Justitie mag Hillary Clintons privémails lezen

Het e-mailschandaal blijft Hillary Clinton parten spelen. De 67-jarige politica heeft aan haar advocaat de opdracht gegeven om haar private mailserver te overhandigen aan justitie, zo berichten Amerikaanse media.

Het gaat om de server die dienstdeed toen Clinton - in de running als Democratisch presidentskandidaat voor de verkiezingen van volgend jaar - minister van Buitenlands Zaken was. "Ze verleent haar volledige medewerking aan de autoriteiten. Als er meer vragen komen, zullen we die beantwoorden", zei haar woordvoerder. De FBI is belast met het onderzoek, maar wilde geen commentaar kwijt.

Begin dit jaar raakte bekend dat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken professionele mails had verzonden vanaf haar privémailadres. Daardoor bleven veel mails buiten het zicht van het parlement en haar collega's.

De Republikeinen gebruiken het schandaal nu om te wijzen op de gebrekkige 'betrouwbaarheid' van Clinton als mogelijk president. Republikein John Boehner dringt al maanden aan op het vrijgeven van haar mailserver.

De inhoud van de mails maakt geen deel uit van het onderzoek. De FBI is enkel geïnteresseerd in de veiligheid van de servers en andere systemen die Clinton heeft gebruikt. De FBI wil ook weten hoe de mails momenteel worden opgeslagen.

Clinton heeft ook e-mails en documenten over moeten dragen naar aanleiding van een rechtszaak die de organisatie Judicial Watch tegen haar heeft aangespannen. De organisatie wil weten of Clintons medewerkster Huma Abedin, die voor de presidentskandidate werkte toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenvermenging. Abedin deed naast haar werk voor het ministerie ook werk voor liefdadigheidsinstelling The Clinton Foundation.

De 67-jarige Clinton heeft eerder al een selectie e-mails overgedragen aan het ministerie van Justitie vanwege onderzoek naar de aanslag op een Amerikaanse ambassade in Libië in 2012.

Een aantal van de e-mails dat nog niet openbaar is gemaakt, blijft waarschijnlijk geheim. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om mails met gevoelige informatie die in 2009 en 2011 zijn terechtgekomen op computers waarop geen geheimen bewaard mogen worden. Het ministerie wil op verzoek van veiligheidsdiensten die e-mails alsnog achter slot en grendel krijgen.