© JVDP

De keuze voor Kris Peeters als lijsttrekker in Antwerpen is vanuit christendemocratisch oogpunt een heel verstandige beslissing

Kris Peeters wordt de Antwerpse lijsttrekker voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Nu ja, de formele vraag van het CD&V-partijbestuur is hem gisteravond voorgelegd. Maar vrijwel niemand – en al zeker Kris Peeters zelf niet – twijfelt eraan dat zijn antwoord een volmondig formeel ja zal zijn. Zulke dingen praat je namelijk op voorhand door, ook op nationaal niveau.

Wim Daeninck

© BELGA

De keuze voor de 54-jarige federale vicepremier staat in perceptie haaks op de ‘verjonging en vernieuwing’ die de partij bij monde van haar voorzitter Wouter Beke zo hoog in het vaandel draagt. Maar laten we daarover vooral niet flauw doen. Het is vanuit christendemocratisch oogpunt gewoon een heel verstandige beslissing.

De jonge generatie Antwerpse CD&V’ers is er nog niet klaar voor. Ze mist de uitstraling en de ervaring die Kris Peeters, gepokt en gemazeld in de nationale politiek, wel in huis heeft. In 2018 een relatief onbekend en onervaren iemand in de Antwerpse leeuwenkuil gooien, zou de partij geen goed doen en zou dat jonge boegbeeld alleen maar verbranden. CD&V staat nu eenmaal niet erg sterk in de Scheldestad. De Stadslijst met de sp.a van Patrick Janssens was geen goed verhaal en de recente peilingen beloven weinig beterschap. Bovendien is de partij met het opstappen van Philip Heylen als schepen een gedoodverfde lijsttrekker kwijt.

Kris Peeters heeft als minister van Werk en Economie de voorbije maanden met zijn eenzame strijd voor een meerwaardebelasting bewezen dat hij het been stijf kan houden tegen het N-VA-geweld dat hem omringt. En dat zal nodig zijn, wanneer hij in 2018 de strijd aangaat met burgemeester Bart De Wever.

Bovendien komt hij in die kiesstrijd nog een aantal andere, niet te onderschatten opponenten tegen. Wouter Van Besien (Groen, al dan niet in kartel met de sp.a van Tom Meeuws) en naar alle waarschijnlijkheid ook huidig staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) dingen dan naar de kiezersgunst.

Een verstandige beslissing dus. En ook een goede voor de democratie. De kiezer zal makkelijker een duidelijke keuze kunnen maken tussen de verschillende standpunten, gedragen door stuk voor stuk sterke figuren.

Antwerpen is al decennia het politieke strijdtoneel bij uitstek. De komst van Kris Peeters bewijst dat ten overvloede. Het wordt ongemeen spannend, die 14de oktober 2018. Maar eerst moet Kris Peeters dus formeel ja zeggen. En dan moet hij verhuizen van Puurs naar Antwerpen. Maar dat kan geen probleem zijn. Marc Van Peel zal het hem al wel verteld hebben: ook op Linkeroever is er een manege.

Door Wim Daeninck - journalist bij Gazet van Antwerpen

Waarom CD&V voor Kris Peeters kiest als kopman in Antwerpen

© Photo News

We hebben een nationaal kopstuk nodig.” Die conclusie trok Antwerps CD&V-voorzitster Ariane Van Dooren na gesprekken binnen de partij. Federaal vicepremier Kris Peeters is volgens de Antwerpse afdeling geknipt voor de rol als lijsttrekker.

Het Antwerpse partijbestuur besliste gisterenavond om officieel de vraag te stellen aan Kris Peeters om lijsttrekker te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Hij moet dan wel zijn huidige woonplaats Puurs inruilen voor Antwerpen.

De komst van Peeters zou heel wat kopzorgen wegnemen van Antwerps CD&V-voorzitster Ariane Van Dooren. Enkele weken geleden verloor ze al een van haar topspelers in het Antwerpse schepencollege. Philip Heylen besliste om ontslag te nemen als schepen en een functie in de privésector te gaan uitoefenen. Bovendien was er de moeilijke evenwichtsoefening tussen vernieuwing, verjonging en ervaring. De verkiezingen in 2018 komen voor sommige jonge talenten binnen de Antwerpse afdeling iets te vroeg.

© JHS

Van Dooren, die in 2013 voorzitter werd van de Antwerpse CD&V, stond daardoor voor een zware uitdaging. “Ons verkiezingsresultaat in 2012 was niet goed”, zegt ze. “Toch was vriend en vijand lovend over het werk van onze mandatarissen, zoals Marc Van Peel als havenschepen en Philip Heylen als cultuurschepen. CD&V is de partij van de nuance. We zoeken die ook op als antwoord op de polarisering. Onze leden zijn overtuigd dat deze aanpak de juiste is voor Antwerpen. Wij willen vooruit met alle inwoners in deze stad.”

Met dit als belangrijkste conclusies, begon Van Dooren een klein jaar geleden in alle luwte een-op-eengesprekken met de leden. “Dit gaf iedereen de mogelijkheid om vrijuit te praten”, zegt Ariane Van Dooren. “Ook hier werden mijn conclusies bevestigd. Maar we zaten nog met een groot probleem. Als we als CD&V in Antwerpen zichtbaar willen zijn tijdens de verkiezingscampagne, dan hebben we een nationaal kopstuk nodig. Iemand die de lijst zou trekken in Antwerpen.”

“De naam die daarbij geregeld naar voor werd geschoven, was die van Kris Peeters. Zijn profiel sluit nauw aan bij onze visie over aan politiek doen in Antwerpen. Hij bewijst elke dag in de federale regering een doorzetter te zijn in moeilijke dossiers”, aldus Ariane Van Dooren.

Al lijkt Kris Peeters niet echt de vernieuwing en verjonging die nationaal voorzitter Wouter Beke heeft aangekondigd. “Hij is geen twintig meer, maar hij is wel iemand die het nieuwe profiel van CD&V vertegenwoordigt”, reageert Van Dooren.

Stedelijke reflex

Volgens schepen Marc Van Peel is er nog een andere reden om voor Peeters te kiezen. “We hebben in Antwerpen veel jong talent, maar je kan zo iemand ook vermoorden door die te vroeg een lijst te laten trekken. Peeters moet letterlijk een boegbeeld zijn die de weg effent voor die jongeren.”

Dat Peeters geen Antwerpenaar is, vormt volgens Van Dooren geen handicap. “Hij heeft een uitgesproken stedelijke reflex”, zegt de Antwerpse CD&V-voorzitster. “Bovendien is hij zeer oprecht en dat zullen de Antwerpenaars zeker weten te appreciëren.”

Kris Peeters zelf wenste gisterenavond nog niet te reageren op de vraag van de Antwerpse CD&V. Maar niemand ontkent dat er over de vraag om lijsttrekker te worden al informele gespreken zijn gevoerd.

Kris Peeters laat met tweet weten dat hij zin heeft in strijd met De Wever

Kris Peeters en Bart De Wever in mei 2014, op de dag van de federale verkiezingen © BELGA

Het Antwerpse CD&V-partijbestuur vraagt federaal vicepremier Kris Peeters om de lijst te trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De kans dat hij daarop ingaat, is groot. Zo krijgt huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA) een absoluut zwaargewicht tegenover zich.

De stad Antwerpen zal in 2018 weer de arena zijn waar nationale politieke kopstukken het tegen elkaar opnemen. Zeker als ook nog Kris Peeters erbij komt.

“Als we met CD&V in Antwerpen zichtbaar willen zijn tijdens de verkiezingscampagne, dan hebben we een nationaal kopstuk nodig als lijsttrekker”, zegt Antwerps CD&V-voorzitster Ariane Van Dooren. “De naam die daarbij geregeld naar voor werd geschoven door onze leden, was die van Kris Peeters. Zijn profiel sluit nauw aan bij onze visie over hoe politiek te bedrijven in Antwerpen. Hij bewijst elke dag in de federale regering een doorzetter te zijn in moeilijke dossiers.”

Om 10.30 uur geeft Ariane Van Dooren in het Zuiderterras meer uitleg bij het besluit van de plaatselijke CD&V, Peeters zelf zal er "zijn beslissing" toelichten.

Kris Peeters zelf wenste gisterenavond nog niet te reageren op de vraag van de Antwerpse afdeling, maar met een tweet liet hij donderdagmorgen al wel verstaan dat hij er zin in heeft. Als hij ingaat op de vraag van zijn partij, zal hij wel op zoek moeten gaan naar een woning in de stad. Momenteel woont hij nog in Puurs.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER