Direct naar artikelinhoud

Kunst begeeft zich op glad ijs

Vreemde taferelen op de Gentse ijspiste Kristallijn dit weekend: Nein en Campo organiseerden er dit weekend Cultuur On Ice, een initiatief waarbij kunstwerken uit hun vertrouwde museumomgeving werden gehaald en te midden van schaatsers op de ijspiste werd gezet.

Het centrale deel van de piste werd tot tweemaal toe een tijdelijk museum, waarbij een twintigtal sculpturen en installaties de schaatsers een beetje plaats afnamen.

Zaterdagavond mochten kunstschaatsers hun eigen sierlijkheid en die van de kunst nog benadrukken, maar de ongewone locatie zorgde ook voor heel wat onhandigheid en geklungel. De middenpiste is immers traditiegetrouw het speelveld van minder ervaren schaatsers, die zich door de présence van kunstwerken nog meer dan anders op glad ijs begaven. Met heel wat onhandigheid en geklungel tot gevolg.

De nieuwsgierigheid van de hippe, cultuurminnende pistebezoeker leidde tot een grappig contrast met de ervaren schaatsers die snelle toertjes afwerkten op de buitenpiste en zich niet al te veel aantrokken van de tijdelijke museumfunctie van hun vaste weekendstek. De kwaliteit van de sculpturen werd dan ook niet door iedereen evenzeer gewaardeerd. "Dat is hier precies een containerpark", liet een bezoeker uit het Antwerpse zich ontvallen. "Levensgevaarlijk!"

Als Cultuur On Ice één ding heeft duidelijk gemaakt, is het wel dat moderne kunst nog niet al te veel van zijn uitdagende kenmerken heeft verloren.