Direct naar artikelinhoud

De kinderen van de kortste nacht

Het wachten duurt lang, te lang, op de dag waarop de zon het langst blijft schijnen. In de oude tijden maakten onze voorvaders een kampvuur op het moment dat de zon onder was, dansten ze errond en sprongen ze erover, om zo de zomer in te lopen. Zo'n 150.000 jongeren die zich tijdens 21 juni, de zomerzonnewende, op de City Parade in Luik verzameld hadden, konden niet zo lang wachten. Toen om 10 uur de muziektempels getest werden, schudde de eerste piercing al in de navel van een meisje. De kinderen van de kortste nacht zijn vroeg wakker.

Luik

Van onze verslaggeefster

Katrijn Serneels

De City Parade is eigenlijk een soort carnaval, met wagens die in stoet door de straten rijden. Op en naast de wagens, die eigenlijk muziekboxen op wielen zijn, staan jongens en meisjes te dansen, verkleed in de meest sexy versie van zichzelf. De City Parade in Luik is wat de Love Parade in Berlijn is: het mekka voor wie van house, techno, drum'n'bass en deep house houdt. En iedereen wil op de wagen van de populairste muziektempel staan dansen: voor Vlaanderen is dat La Rocca. Volgend jaar komt de City Parade naar Gent, waar ze op 21 juni de straten onveilig zal maken.

"Het is niet de muziek waarop ik sta te dansen, maar de sfeer is heel goed, heel vrolijk", zegt Termont, de Gentse feestschepen, die naar Luik afgezakt is voor de korste nacht van het jaar. "Het is helemaal niet agressief, waar ik toch een beetje bang voor was, met zoveel jonge mensen bij elkaar. Er zijn hier helemaal geen herrieschoppers. Dat stelt me gerust, het is een goede beslissing om volgend jaar de City Parade in Gent te houden. Antwerpen was ook kandidaat, maar wij hebben vroeger een akkoord bereikt met de organisatoren."

In Luik zijn de eendjes van het Parc D'Avroy helemaal naar het midden van de vijver gevlucht, aan de twee oevers spat er house uit de boxen. Welke Gentse eendjes zullen volgend jaar oordopjes nodig hebben? "De City Parade zal in Gent vertrekken vanuit het Citadelpark, en het plan was om vandaar via de Kerkhovelaan en de Sint-Lievenslaan naar het Zuidpark te gaan. Maar nu ik hier in Luik gezien heb hoeveel volk erop afkomt, is het Zuidpark misschien te klein en zou de route misschien beter aan de Dampoort eindigen. We zullen nog zien."

Zullen de Gentenaren de City Parade met open armen ontvangen? "Ik heb voorlopig alleen maar positieve reacties gekregen, behalve dan van het Vlaams Blok. Maar die zijn te conservatief om deze muziek te appreciëren. De organisatie zal in overleg met de buurtbewoners gebeuren, en tegen elf, twaalf uur, zal het gedaan zijn met de luide muziek in de stad zelf. Dan begint de afterparty in Flanders Expo, buiten de stad. Zo besparen we het centrum de overlast."

Is Termont zelf ook een kind van de nacht? "Ik ben niet gebleven tot het donker werd. Er was een scheur in een waterleiding in Gent, dus ik moest meteen terug naar huis. Ik ben niet alleen schepen van Feest- maar ook van Waterzaken."

Gentse feestschepen Termont: 'Ik was bang dat de sfeer agressief zou zijn, maar iedereen is hier vrolijk'