Direct naar artikelinhoud

MR wil geen symbolische erkenning voor doodgeboren baby's

Regeringspartij MR wil niet dat kinderen die doodgeboren worden met naam en voornaam worden opgenomen in het overheidsregister. CD&V, N-VA en Open Vld zijn daarvoor gewonnen, maar MR vreest voor het recht op abortus.

Ouders die hun kindje voor de geboorte verliezen, kunnen vandaag een akte laten opmaken na een zwangerschapsduur van minstens 180 dagen. Dat kan alleen met de voornaam, niet met de familienaam.

De federale regering beloofde in het regeerakkoord om een nieuwe wetgeving te maken rond de naam en registratie van levensloos geboren kinderen. De Vlaamse regeringspartijen CD&V, N-VA en Open Vld willen de termijn verlagen naar 140 dagen (of 20 weken), zodat ouders sneller een erkenning krijgen voor het overlijden van hun baby. Dat kan een belangrijke steun zijn in het rouwproces.

Maar de erkenning is een moeilijke ideologische discussie. Op dit moment is de termijn voor zwangerschapsafbreking in België begrensd op 12 weken, maar de abortuscentra willen die termijn verruimen. In Nederland en Groot-Brittannië kan het tot 22 weken. Waardoor de termijn voor zwangerschapsafbreking dreigt te overlappen met de wettelijke erkenning van een kind.

Uitgesloten

MR vreest dat de verlaging van de drempel van de levensvatbaarheid een manoeuvre is om de wet op abortus in vraag te stellen. "Elke stap in de richting van een geboorteakte voor een foetus is uitgesloten", zegt fractieleider Denis Ducarme in La Libre Belgique. De Franstalige liberalen verzetten zich tegen "elke wetgeving die het recht op abortus zou verzwakken".

Daarmee is er dus nog steeds geen consensus in de Wetstraat.