Direct naar artikelinhoud

300 extra leraren dankzij M-decreet

Er komt extra geld voor het M-decreet. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voorziet vanaf 1 september elk jaar 15,2 miljoen euro extra. Zo'n driehonderd nieuwe leraren zullen vooral leerlingen met gedragsstoornissen en kleuters met het syndroom van Down moeten helpen.

"Een onhoudbare situatie." Tot die conclusie kwamen de onderwijskoepels eind vorig jaar. Zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als het Gemeenschapsonderwijs (GO!) vroegen extra middelen voor kinderen met een beperking die zich mogen inschrijven in het regulier onderwijs. Vandaag gaat minister Crevits hierop in. Bij de begrotingsonderhandelingen heeft de Vlaamse regering beslist om elk jaar opnieuw zo'n 15 miljoen euro extra te voorzien. "Het M-decreet is dus, in tegenstelling tot wat soms wordt geopperd, geen besparingsoperatie", zegt Crevits.

Met de financiële injectie komt er plaats voor driehonderd nieuwe leerkrachten. Dat betekent dat er vanaf 1 september samen 107,4 miljoen euro wordt voorzien voor de begeleiding en uitvoering van het M-decreet, een stijging met 29,3 procent. Zo komt er naast het extra budget ook meer geld voor de waarborgregeling. In totaal lopen sinds de start van het M-decreet 4.000 leerlingen minder school in het buitengewoon onderwijs. Het personeel dat zo vrijkomt, moet door de regeling ondersteuning bieden in de reguliere scholen. Vanaf 1 september kan het regulier onderwijs daardoor op 9,2 miljoen euro extra rekenen.

"Elke euro moet in de klas terechtkomen", zegt Crevits. "Geen enkele school mag vanaf 1 september nog het gevoel hebben dat ze nergens hulp kan vragen. Twee groepen kregen tot nu geen ondersteuning: de leerlingen met zware gedragsproblemen en kleuters met het syndroom van Down. Daar komt verandering in."

Alle middelen zullen worden ondergebracht in regionale ondersteuningsnetwerken. In dit nieuwe model moeten scholen onderling samenwerken, maar ook overleggen met de ouders, de Centra voor Leerlingenbegeleiding en het buitengewoon onderwijs. De Vlaamse Onderwijsraad, waarin ook de koepels zijn vertegenwoordigd, oordeelde hierover in februari voorzichtig positief, maar stelde dat de invoering moest worden uitgesteld zodat alle betrokkenen op de hoogte konden worden gebracht.

Kort dag

Crevits ijvert toch voor een invoering op 1 september en vraagt dat de scholen zich tegen eind juni in netwerken verenigen. Het GO! vindt dit moeilijk, stelt topvrouw Raymonda Verdyck. "We zijn blij met het extra geld, maar het is wel ongelooflijk kort dag. Onze scholen moeten hierop worden voorbereid. We zullen alle zeilen bijzetten, maar we moeten ons in amper twee maanden tijd organiseren."

Katholiek Onderwijs Vlaanderen laat net zijn verzet varen. "We kunnen dit alleen maar toejuichen", zegt Jan Schokkaert, directeur van de Dienst Lerenden. "Natuurlijk gaat het met dit bedrag niet mogelijk zijn om overal te doen aan co-teaching en twee leraren voor de klas te zetten. Wel kunnen we kortere trajecten opzetten. Of dit bedrag volstaat weten we niet, maar het zal wel een verschil maken."

Standpunt: 'Overspannen onderwijs'

► 2