Direct naar artikelinhoud

Dronken chef scheepvaartpolitie wellicht in maart voor rechter

Marc Guillemin, tot voor kort het hoofd van de federale scheepvaartpolitie, moet zich waarschijnlijk in maart voor de politierechter verantwoorden. Dat zegt het Gentse parket. Guillemin reed vorige maand dronken met zijn auto de gracht in, notabene op de ‘verkeersveilige’ nacht.

Wat de situatie voor Guillemin nog pijnlijker maakt, is dat hij voor het ongeval de gedoodverfde kandidaat was om de Gentse korpschef Peter De Wolf op te volgen. De Wolf werd vorig jaar ontslagen nadat hij na een feestje van de politieharmonie in dronken toestand een auto had aangereden en twee collega’s had verplicht mee te werken aan een valse aangifte.

Ook Guillemin speelde het spel niet eerlijk: aan de verbaliserende agenten die hem uit een sloot haalden in zijn thuisstad Deinze, verklaarde hij dat zijn plots opgedaagde vrouw achter het stuur zat. Guillemin bleek bij controle 1,5 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn echtgenote bevestigde die versie van de feiten.

Een getuige die het ongeval had zien gebeuren, deed het verhaal af als onzin. Exit de leugen: in een nieuw proces-verbaal gaf Guillemin dan toch toe dat hij beschonken achter het stuur zat, nota bene tijdens de aangekondigde ‘verkeersveilige’ nacht in Oost-Vlaanderen, waarmee de jaarlijkse Bob-campagne op gang werd getrapt.

Na zijn strapatsen werd Guillemin overgeplaatst naar de algemene reserve van de federale politie in Brussel. Zijn kandidatuur voor korpschef in Gent trok hij in. Daardoor wordt de 46-jarige Filip Rasschaert uit Zeebrugge, nu nog nationaal directeur Operaties en Informatie bij de federale politie, voorgedragen als de Gentse hoofdcommissaris.