Direct naar artikelinhoud

Pro League haalt 80.500 euro op voor SOS Kinderdorpen

De Pro League kan 2012 met een positief gevoel afsluiten. Hun kerstactie bracht 80.500 euro op voor SOS Kinderdorpen. Geld dat ze vooral inzamelden met de verkoop van voetbalshirts.

Zag u de spelers in eerste klasse woensdag en donderdag ook rondlopen met een speciaal shirt? Wel, dat had alles te maken met de kerstactie van de Pro League. Iedereen kon via eBay bieden op die shirts en dat werd massaal gedaan. Ook de Gouden Schoen van Johan Boskamp uit 1975 werd geveild voor het goede doel.

Het collectors item ging van de hand voor maar liefst 9.600 euro. Alles samen kreeg de Pro League 80.500 euro bij elkaar. Dat is beduidend meer dan de 58.000 van vorig jaar. "Al is deze actie niet in de eerste plaats bedoeld om geld in te zamelen", zegt Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League. "We willen de mensen vooral bewust maken. Soms krijgen we het verwijt dat de voetbalwereld te veel om geld draait, maar we zijn ook met mensen bezig", zegt hij.

"We kunnen onze kracht gebruiken om iets te doen bewegen. Dan we nu meer geld inzamelen is natuurlijk fijn. Dat heeft te maken met het feit dat er dit jaar meer aandacht aan besteed is. We hebben er zelf ook meer werk van gemaakt. Uiteraard ben ik heel dankbaar dat we zoveel mensen hebben kunnen bereiken."

Het shirt van Anderlechtspeler Dennis Praet bleek het populairste met een bedrag van 1.460 euro. Jelle Vossen (Genk) en de verrassende Xavier Chen vervolledigen de top drie, met 1.020 en 810 euro. "Dennis is een jong gezicht", zoekt Sneyers een verklaring. "En de biedingen voor Chen zijn de hoogte in geschoten toen bekend werd dat hij zijn laatste match zou spelen."

Deze kerstactie kadert trouwens in een groter engagement. "We hebben een samenwerking van vijf jaar afgesloten met SOS Kinderdorpen en ondersteunen hen via het project 'Met de bal van straat naar school'. Je ziet dat voetballers, clubs en supporters ook een hart hebben. Het is leuk dat dat ook wat geld genereert."