Antwerpse kopstukken heten Kris Peeters voorzichtig welkom

© BELGA

“Ik begrijp dat Kris graag naar Antwerpen komt en hij is welkom”, reageert Antwerps N-VA-voorzitter Fons Duchateau donderdag op het nieuws dat Kris Peeters in 2018 Antwerps lijsttrekker wordt voor CD&V en dus binnenkort van Puurs naar de Scheldestad verhuist. Ook andere Antwerpse kopstukken reageren voorzichtig.

“Wij werken hard verder met deze bestuursploeg, waar iedereen zijn schouders onder blijft zetten”, geeft Duchateau aan. “Dat is wat vandaag van belang is voor de Antwerpenaar. De stad bruist en wordt veiliger en de economie groeit: meer mensen zijn aan de slag.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Op de rechterflank was Filip Dewinter (Vlaams Belang) wel bereid tot commentaar. “De vraag is of dit een persoonlijke carrièreplanning is om Marc Van Peel op te volgen als havenschepen, of dat Peeters echt zijn partij wil komen versterken”, stelt Dewinter. “Persoonlijk heb ik de indruk dat het om het eerste gaat en dan zal de Antwerpenaar dat niet op applaus ontvangen.”

“Het moet in Antwerpen gaan over Antwerpse dossiers”

Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien reageert afwachtend op de verhuis van vicepremier Kris Peeters (CD&V) naar Antwerpen. “Sterke politieke stemmen zijn altijd welkom”, zegt hij. “Maar we zullen erop toezien dat het debat ook effectief over Antwerpen blijft gaan, in plaats van dat de nationale politieke spelletjes in het Antwerpse debat worden geïnjecteerd. Het moet in Antwerpen gaan over Antwerpse dossiers: gezonde lucht, jobs en kinderarmoede. Dat is waar wij nu mee bezig zijn, pas later zullen we met onze electorale keuzes naar buiten komen.”

“Wat CD&V nu doet, is duidelijk een strategische zet die deel uitmaakt van hun campagne. Het is toch erg vroeg om al met electorale spelletjes en politieke positionering bezig te zijn”, besluit Van Besien.

“Importpolitiek is zelden lonend op lange termijn”

PVDA-voorzitter en Antwerps gemeenteraadslid Peter Mertens betwijfelt of vicepremier Kris Peeters succes zal boeken als Antwerps CD&V-lijsttrekker in 2018. “Importpolitiek is zelden lonend op termijn, de laatste die het geprobeerd heeft is Annemie Turtelboom en dat is niet bepaald goed afgelopen”, stelt hij. “Ik hoop voor Peeters dat het ditmaal anders zal zijn. De Unizo-stemmen mag hij weer afnemen van De Wever, maar de ACW-stemmen zullen bij ons blijven.”

Mertens zegt verder uit te kijken naar debatten met Peeters. “Hij heeft een heel andere visie dan de mijne, maar elke nieuwe visie is welkom in Antwerpen”, geeft Mertens aan. “Zeker bij CD&V, want daar ontbreekt het vandaag aan elke visie.”

Op Twitter postte Tom Meeuws, de nieuwe kopman van sp.a en eveneens een uitdager van De Wever, een mededeling. “Al wie mee de schouders wil zetten onder de stad is welkom. Hopelijk gaat het daarbij ook echt o mhet welzijn van de stad en haar inwoners, en wordt het schoon verdiep niet nog meer een afdeling van de Wetstraat”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen