Direct naar artikelinhoud

China en VS sluiten deal over snufjes

China en de VS hebben een akkoord gesloten over het wederzijds verlagen van importtarieven op hightechgoederen. Het gaat onder meer om spelcomputers, software en medische apparatuur. Jaarlijks wordt er wereldwijd voor 3,2 biljoen euro aan dit soort spullen verhandeld.

De doorbraak in de onderhandelingen werd door de Amerikanen bekendgemaakt in Peking, waar 21 landen voor de APEC-top (Asian Pacific Economic Cooperation) samen waren. De Amerikaanse regering schat dat door de betere handelsvoorwaarden de wereldproductie jaarlijks met ruim 150 miljard euro gaat toenemen.

Dat beide landen tot een akkoord kwamen, komt omdat zowel de VS als China heel wat te winnen hebben bij de deal. China is de grootste exporteur van deze hightech-spullen en verwacht dus het grootste voordeel bij het wegvallen van importheffingen. Maar ook in de VS wordt verlekkerd naar de deal gekeken. Volgens het Witte Huis raakt het jaarlijks 80 miljard euro aan Amerikaanse export. Er wordt geschermd met een mogelijke winst van 60.000 banen.

Doorbraak

Interessant voor de Amerikanen is vooral de Chinese toezegging om een heffing van 25 procent op halfgeleiders en van 8 procent op medische apparatuur af te schaffen. Vorig jaar liepen de onderhandelingen op dit punt vast, omdat China zijn eigen bedrijven wilde beschermen tegen de Amerikaanse concurrenten.

De overeenkomst over hightechgoederen tussen de beide grootmachten bereidt de weg voor een breder akkoord onder auspiciën van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Tot dusver zaten die onderhandelingen in Genève in het slop.

"Om een idee te geven van het belang van de overeenkomst: de laatste keer dat de Wereldhandelsorganisatie ermee akkoord ging invoerrechten te schrappen op IT-producten, was in 1996, toen de meeste gps-technologie, een groot deel van het medische materiaal, software en hightechgadgets, waar ons dagelijks leven vandaag van afhangt, nog niet bestonden", aldus Michael Froman, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger.

"Sindsdien bedraagt de globale handel in die goederen 4 biljoen dollar per jaar, en ondanks de enorme groei van de handel, werden de producten die onder de ITA vallen nooit uitgebreid." Volgens hem zorgt de doorbraak ervoor dat de prijzen van hightechproducten zullen dalen voor 545 economieën.

Ook spionage op tafel

De importheffingen waren overigens niet het enige netelige onderwerp dat aan bod kwam tijdens de APEC-top. Ook 'industriële spionage' lag op tafel. De VS ergeren zich wild aan Chinese hackers die in Amerikaanse computers op bedrijfsgeheimen jagen. Omgekeerd zeggen de Chinese autoriteiten dat ook Chinese bedrijven het slachtoffer van spionage zijn. De verwachting is dat er een Chinees-Amerikaanse werkgroep komt om een dialoog op gang te brengen.

Maandag al kondigde president Obama een visumversoepeling aan voor Chinezen. Toeristen- en werkvisa zijn voortaan tien jaar geldig, studentenvisa en visa voor uitwisselingsstudenten zijn vijf jaar geldig. "De VS hopen een stijgend aantal Chinese reizigers te ontvangen, die miljarden injecteren in de economie en voldoende vraag creëren om honderdduizenden Amerikaanse jobs te creëren", aldus Obama.

Volgens de Chinese president Xi Jinping zullen de komende tien jaar 500 miljoen toeristen naar de VS reizen.