Direct naar artikelinhoud

België stuurt derde Van Dormael naar Oscars

Le tout nouveau testament van Jaco Van Dormael wordt de Belgische inzending voor de Oscars. Pas op 14 januari weten we of de film genomineerd is.

Le tout nouveau testament werd voorgedragen door een jury, voorgezeten door filmjournalist Jan Temmerman. Verder was die samengesteld uit zes filmprofessionals van Vlaamse en Waalse kant. De jury looft de film om zijn "creativiteit en belgitude", maar ook "het potentieel om een internationaal publiek te bereiken".

Welke andere Belgische films in aanmerking kwamen, wordt niet gecommuniceerd. Elke film die voor 1 oktober in eigen land is uitgebracht maakt kans, zolang de producent hem ook inschrijft. De jury selecteert eerste twee Waalse en twee Vlaamse films, waarvoor vanuit Los Angeles een advies wordt geformuleerd. Mede op basis daarvan kiest de jury dan de film die volgens hen het meeste kans maakt op die Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Le tout nouveau testament ging in wereldpremière op het festival van Cannes, tijdens het Quinzaine des Réalisateurs. Op 2 september kwam de film bij ons in de zalen. Intussen lokte hij al 157.000 bezoekers, in Frankrijk zelfs 610.000. In totaal al goed voor een box office van 5,3 miljoen euro. Ook werd de film al aan meer dan 50 landen verkocht. Tijdens het Haugesund Internationale Film Festival in Noorwegen won hij twee prijzen. Hij is ook genomineerd voor de European Film Awards die op 12 december wordt uitgereikt.

Oscar voor kortfilm

Voor Van Dormael is het de derde keer dat een langspeelfilm van zijn hand wordt ingezonden voor de Oscars. In 1991 stuurde België al Toto le héro, in 1996 Le huitième jour. In 1980 won Van Dormael al een Oscar voor beste buitenlandse kortfilm met Maedeli la breche.

In de VS gaat de film nu zaterdag in première, tijdens het Austin Fantastic Film Festival. De Oscars worden uitgereikt op 28 februari 2016.