Direct naar artikelinhoud

Terreur schrikt Turkijes progressiefste stad op

Bij een nieuwe bomaanslag in Turkije zijn twee mensen omgekomen en twee terroristen door de politie gedood. Naar een derde werd gisteravond nog gezocht. Vicepremier Veysi Kaynak zegt dat ze een nog veel grote aanslag gepland hadden.

Nog geen week na de dodelijke raid op discotheek Reina in Istanbul is Turkije opnieuw opgeschrikt door terroristisch geweld. Gisternamiddag ontplofte een autobom in Izmir, een metropool in het westen van Turkije. Een politieman merkte bij een controlepost aan het justitiegebouw de bomauto op en probeerde die tegen te houden.

Maar de terroristen waren bewapend met kalasjnikovs en handgranaten. Ze brachten hun bomauto tot ontploffing terwijl ze probeerden te ontsnappen.

Bij de explosie aan het plaatselijke gerechtsgebouw vielen twee dodelijke slachtoffers: de politieman en een gerechtsmedewerker.

De gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht en de politie stelde een veiligheidsperimeter in. Er is sprake van vijf tot elf gewonden, van wie sommigen in kritieke toestand zijn volgens de gouverneur van Izmir. De Turkse politie schoot daarna twee aanvallers dood, een derde kon ontkomen. Tot gisteravond laat hield de politie met de luchtsteun van een helikopter een klopjacht op de voortvluchtige.

Antitankraketten

De aanslag werd nog niet opgeëist, maar de Turkse autoriteiten keken meteen naar de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De aanslag was immers gericht op politie en justitie en dat zijn bij eerdere zware aanslagen van de PKK altijd hun doelwitten geweest. IS-aanslagen zijn altijd al gericht geweest tegen toeristische attracties of, zoals afgelopen nieuwjaarsnacht, tegen plekken waar naar moslimextremistische maatstaven het westerse decadente leven wordt gevierd.

De gouverneur van Izmir is er in elk geval al van overtuigd dat het in dit geval om de PKK ging. "Welke organisatie ook achter de aanslag zat, het doel was alleszins om veel slachtoffers te maken", reageert Turks vicepremier Veysi Kaynak.

Hij zegt dat de terroristen een veel grote aanslag gepland hadden. "Op basis van de voorbereiding, de wapens, bommen en kogels kunnen we afleiden dat ze een grootse aanslag wilden plegen", aldus Kaynak.

Een tweede bomauto stond inderdaad in de buurt geparkeerd maar die kon later door de politie gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. De politie vond ook een koffer met antitankraketten, granaten en een pistool. Vicepremier Kaynak verklaarde dat de daders gewapend waren met kalasjnikovs. Hij zei ook nog dat de aanval geen invloed zou hebben op de Turkse militaire inmenging in Syrië en Irak.

"Er waren op dat moment heel veel mensen op het plein, want het was spitsuur. De daders hadden daar veel meer slachtoffers kunnen maken", getuigt de Vlaamse Annelien Rijmen die in Izmir woont.

Progressieve stad

Izmir, na Istanbul en Ankara Turkijes op twee na grootste stad, met twee miljoen inwoners, was sinds de escalatie van geweld in de zomer van 2015 altijd van aanslagen gespaard gebleven. "Izmir moet zowat de meest progressieve stad van Turkije zijn. Ik heb me hier altijd heel veilig gevoeld", zegt Rijmen.

Maar de afgelopen dagen broeide er iets in de stad: de Turkse politie arresteerde gisterochtend nog een PKK-terrorist die in Syrië getraind was in een huis in de stad. Op drie adressen in Izmir pakte de politie woensdag 27 personen op die verdacht werden van banden met IS. Er werden onder meer valse paspoorten, gsm-toestellen en nachtkijkers in beslag genomen. De arrestanten zouden afkomstig zijn uit Centraal-azië en Noord-Afrika.