Direct naar artikelinhoud

'Luchtvervuiling vormt wereldwijde bedreiging'

Wereldgezondheids- organisatie WHO slaat alarm over de luchtvervuiling in wereldsteden. De hoeveelheid schadelijke stoffen is zo groot dat ze waarschuwt voor een 'noodtoestand'.

De lamentabele staat van de luchtkwaliteit in de grootste steden ter wereld is verantwoordelijk voor miljoenen doden en dreigt een enorme druk te leggen op de gezondheidsdiensten wereldwijd, stelt de WHO.

Volgende maand komt de organisatie met nieuwe cijfers waaruit blijkt dat de luchtvervuiling sinds 2014 dramatisch is toegenomen. De situatie is zo ernstig dat er volgens de WHO kan worden gesproken over een 'noodtoestand voor de volksgezondheid'. Die zal ongeziene financiële gevolgen hebben.

"We kampen in veel landen zelfs al met een noodtoestand", stelt Maria Neira van de WHO. "De situatie is dramatisch en vormt een van de grootste problemen wereldwijd, met verschrikkelijke kosten." Luchtvervuiling leidt niet alleen tot ziektes als longontsteking en astma, maar ook tot hart- en vaatziekten en zelfs dementie, waarschuwt Neira. "We stapelen de problemen op."

Nu al sterven er volgens de VN jaarlijks 3,3 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. China telt met 1,4 miljoen doden de meeste slachtoffers, gevolgd door India (645.000) en Pakistan (110.000).

Volgens een onderzoek in Nature vallen jaarlijks meer doden door luchtvervuiling dan door malaria en aids samen. In heel wat landen sterven er tien keer meer mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling dan in verkeersongevallen.

Vorige week bleek al dat in verscheidene straten in Londen de jaarlijkse limiet voor de uitstoot van stikstofdioxide al na enkele dagen was overschreden.