Direct naar artikelinhoud

Zorgpremie wordt duurder

De Vlaamse zorgpremie zal de komende legislatuur waarschijnlijk duurder worden. De 50 euro die elke Vlaming ouder dan 26 jaar betaalt, volstaat niet om de kosten te dekken van de Vlaamse zorgverzekering.

"De financiering vormt de komende jaren de inzet van het debat", zegt Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in De Tijd. Hij is sinds het begin van de legislatuur bezig met de uitbouw van de Vlaamse zorgverzekering. "Het wordt een Vlaamse laagje bovenop de federale sociale zekerheid", legt hij uit.

Zwaar behoevenden krijgen 130 euro per maand voor niet-medische zorgkosten, mensen met een handicap krijgen een maandelijks rugzakje van 300 euro en ook ouderen die zorg nodig hebben kunnen een tegemoetkoming krijgen. Vanaf 1 januari 2019 worden via het gebruik van rolstoelen of een deel van de rusthuiskosten terugbetaald. De bedoeling is dat ook de psychiatrische verzorgingstehuizen en thuiszorg hieronder gaan vallen.

Alleen: de inkomsten die de Vlaamse overheid binnenkrijgt zijn ruim onvoldoende om de hogere kosten te kunnen dragen. Het budget van 315 miljoen euro in 2009 zal tot bijna 4 miljard aangroeien na 2019 door de extra bevoegdheden. De regering besliste drie jaar geleden al om de jaarlijkse bijdrage van de Vlaming op te trekken van 25 tot 50 euro. Maar dan nog dekt dat momenteel slechts een derde van de kosten. De rest past de Vlaamse overheid grotendeels bij.

Na de volgende verkiezingen moet de Vlaamse regering beslissen hoe de Vlaamse Sociale Bescherming verder gefinancierd wordt. Of de overheid blijft verder bijpassen. Of de jaarlijkse premie neemt toe, een piste die de huidige coalitiepartners overwegen. Oppositiepartij sp.a past voor dat scenario. "Maak de bijdrage rechtvaardiger", zegt Vlaams parlementslid Bart Van Malderen.