© IMAGEGLOBE

Man herkent zichzelf op waarschuwingsfoto pakje sigaretten

Een man uit het Spaanse Galicië beweert dat een foto van hem in een ziekenhuisbed gebruikt wordt als waarschuwing op sigarettenverpakkingen. Hij heeft daarom juridische stappen ondernomen. Dat melden Spaanse media. Eerder zei ook een Belgische vrouw dat ze haar overleden man herkende op één van de foto’s.

nadb

De inwoner van Boiro - van wie enkel zijn initialen FJTA bekend zijn - zag zijn foto op een sigarettenverpakking met de waarschuwing ‘Roken kan een embolie veroorzaken’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de man moet de foto in april vorig jaar gemaakt zijn. Toen lag hij na een operatie aan een beademingstoestel in een ziekenhuis in Santiago de Compostella. Volgens de 54-jarige man had zijn aandoening echter niets te maken met roken. Daarom stapte hij vorige week naar de Guardia Civil om een klacht in te dienen.

De autoriteiten hebben intussen een onderzoek opgestart om vast te stellen of het effectief om de man gaat. En zo ja, hoe het kon gebeuren dat zijn foto zonder toestemming gebruikt kon worden.

© Thomas van Ass

Belgische vrouw

Afgelopen zomer verklaarde ook een Belgische familie dat ze hun overleden vader herkenden op een van de foto’s op sigarettenverpakkingen.

Het was de weduwe van Joseph Nizet die de afbeelding ontdekte toen ze een pakje L&M kocht in het Waalse Ougrée, bij Luik. Op de foto herkende ze naar eigen zeggen haar echtgenoot, die zes jaar eerder overleed aan een beroerte.

Ook een vrouw uit Oostenrijk beweerde hetzelfde. Maar de Europese Commissie verklaarde destijds dat de man op de foto een Duitser was die wel degelijk toestemming zou gegeven hebben om zijn foto te gebruiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer