Direct naar artikelinhoud

Personeel Technopolis ziet maar één uitweg: ontslag CEO

In een brief aan minister Muyters vraagt het personeel van het Mechelse doecentrum Technopolis het ontslag van CEO Erik Jacquemyn. 'Dat klinkt misschien drastisch, maar het lijkt voor ons de enige manier om uit deze penibele situatie te geraken.'

Vorige week besliste Vlaams economieminister Philippe Muyters (N-VA) de werkingssubsidie voor Technopolis voor 2015, goed voor zo'n 4,2 miljoen euro, tijdelijk op te schorten. Daardoor kunnen de ongeveer 80 personeelsleden redenen hebben om zich zorgen te maken over de uitbetaling van hun loon. In de brief juicht het personeel het dichtdraaien van de geldkraan toe: "Wij willen benadrukken dat wij blij zijn dat u onze zorgen ter harte neemt en acties onderneemt tegen het wanbeleid dat vandaag nog steeds aan de gang is in Technopolis."

Eind vorig jaar uitten 18 (ex-)personeelsleden hun ongenoegen over het beleid van CEO Jacquemyn in een open brief aan de raad van bestuur. Klachten gingen over het hoge aantal burn-outs, wanbeleid, misbruik van overheidsmiddelen en inzetten van personeel van de wetenschappelijke instelling als persoonlijke huishoudhulp bij de CEO. De klachten werden onderzocht in twee audits, met de bekende gevolgen (DM 11/5).

Represailles

Volgens een gisteren naar Muyters gestuurde brief is de groep van ontevreden personeelsleden alleen maar groter geworden. "Wat we de laatste dagen in de pers konden horen en lezen, is immers jammer genoeg allemaal waar", staat er. "De oorspronkelijke groep (ex-)werknemers die wil dat er iets ernstigs verandert, is de laatste maanden dan ook fors gegroeid."

Maandag kwam de raad van bestuur van Technopolis bijeen. Die stemde in met een nieuw actieplan, de aanstelling van een nieuwe hr-manager en een "persoonlijke coach". Die moet de door zijn personeel als weinig minder dan een potentaat neergezette Jacquemyn aanleren hoe hij op een normale manier met ondergeschikten moet omgaan.

De auteurs van de brief vinden het actieplan een maat voor niets. "Enerzijds zijn wij bezorgd of wij onze job kunnen behouden, nu de subsidies worden bevroren. Anderzijds vrezen wij voor persoonlijke represailles. Een groot deel van het personeel heeft er immers voor gekozen om eerlijk te zijn tijdens de gesprekken met de verschillende consultants. Door specifieke voorbeelden te geven echter kwam en komt mogelijk hun anonimiteit in het gedrang als onzorgvuldig wordt omgesprongen met deze gevoelige informatie."

Volgens Vlaams Parlementslid Wouter Van Besien (Groen) is de vrees niet ongegrond. Hij heeft weet van een vergadering waarop personeelsleden door het management werden bedreigd, waarna filmopnamen van die vergadering door Erik Jacquemyn zijn gewist.

Wegwerpgevoel

In de brief aan Muyters laat het personeel weten geen vertrouwen meer te hebben in de raad van bestuur van Technopolis. Het noemt onderdelen van het nieuwe actieplan schone schijn: zo zou over de aanstelling van een hr-manager maanden geleden al zijn beslist. "Deze hr-manager is dan ook niets meer dan een zoveelste marionet die geacht wordt te doen wat de CEO of de voorzitter haar oplegt", aldus de brief. "Zelf zien wij, als gemotiveerde werknemers van het prachtige initiatief dat Technopolis is, maar één oplossing: het ontslag van de gedelegeerd bestuurder en een reorganisatie van het management. Dat klinkt misschien drastisch, maar het lijkt voor ons de enige manier om uit deze penibele situatie te geraken."

De relatie tussen personeel en management bij Technopolis is al jaren gespannen. Een rondvraag door de interne werkgroep Frisbee leverde in 2012 bijna unaniem identieke antwoorden op bij de vraag 'Wat zou een reden zijn om te vertrekken bij Technopolis?' De meest terugkerende antwoorden gingen over willekeurige ontslagen en een taboe op het praten over ontslagen collega's. Een respondent antwoordde kort en bondig: "Wegwerpgevoel."

Op het kabinet-Muyters wou men gisteren niet reageren - niet op de brief en ook niet op het actieplan van de raad van bestuur. "We gaan dat eerst even rustig bekijken."

Luc Van den Brande, voorzitter bij Technopolis, is alvast hoopvol: "Het actieplan is een krachtig signaal, unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur. Wij hebben ons werk gedaan."