Direct naar artikelinhoud

'Pig Brother', ça jamais!

Het Vlaamse mediacircus draait vanaf dit weekend weer op volle toeren. Zowel TV 1 als Kanaal Twee geven het startschot voor het nieuwe televisieseizoen. Staat in Vlaanderen het duel tussen De Nationale Test en Big Brother centraal, dan is er in Wallonië van gehypete toestanden geen sprake. RTL-TVi heeft zondagavond de talentenjacht Star Academy op het menu staan, La Une kiest voor een Franse tv-film. Voor Big Brother halen de Walen hun neus op. Toen Vlaanderen zich twee jaar geleden voor het eerst vergaapte aan de reality-soap, liet de Franstalige commerciële zender RTL-TVi zich daarover meteen laatdunkend uit.

"Big Brother? Je zou het evengoed 'Pig Brother' kunnen noemen, une sale cochonnerie", zo klonk het bij monde van de toenmalige zenderdirectie. In Wallonië, daar golden tenminste nog normen en waarden. "Aan dergelijke onzin hebben wij geen boodschap, meneer, onze kijkers zouden zoiets nooit pikken." Heilig overtuigd van hun gelijk liet de zender Big Brother krachtdadig links liggen.

Tot op een mooie dag de Franse zender M 6 met Loft Story voor de dag kwam (Big Brother onder een andere, creatieve naam). De kijkcijfers spraken meteen boekdelen: liefst 8,2 miljoen Fransen zaten bij de eerste aflevering voor het scherm, en het al een tijdje tanende marktaandeel van M6 haalde een nooit geziene piek van 40 procent.

Het historische record ging niet aan RTL-TVi voorbij, en stilaan begonnen de bonzen zich ietwat verlegen in de haren te krabben. Hadden ze zich toch niet vergist, was het allemaal niet een beetje overroepen? Het duurde niet lang of de harde woorden van enkele maanden voordien werden ingetrokken: het Franse programma werd geprogrammeerd op Club RTL, het jongerenkanaal van de zender. Ook daar bleek het al snel een succes. Wie het niet meer mocht meemaken was programmadirecteur Eddy De Wilde. Hij werd om diverse redenen bedankt voor bewezen diensten en verhuisde naar betaalzender Canal +. Dat zond vorig jaar de klok rond de gebeurtenissen in het Big Brother-huis live uit. Dit jaar is Canal + niet meer van de partij en zendt Kanaal Twee de live-beelden zelf uit. Voor Eddy De Wilde blijft Big Brother voor altijd een beetje 'ça jamais'.

Kris Vanderhaegen