Direct naar artikelinhoud

Te koop in Engeland: kindslaaf

De Britse binnenlandminister Theresa May beveelt een onderzoek naar de handel in Nepalese en Indiase kindslaven die terechtkomen bij rijke Britse families. Indiase slavenhandelaars bieden slachtoffertjes van de recente aardbeving aan voor 7.000 euro.

"Neem een Nepalees kind naar Engeland. Het zijn goede krachten. Ze doen al je huishoudelijk werk en kunnen uitstekend koken. Niemand zal er moeilijk over doen." Met die woorden probeert de Indiase slavenhandelaar Makkhan Singh een undercoverjournalist van The Sun ervan te overtuigen een Nepalees kind te kopen.

De Britse tabloid onthulde dat er een slavenhandel bestaat in arme Nepalese en Indiase kinderen met als afzetmarkt Groot-Brittannië. Vaak gaat het om slachtoffers van de aardbeving van vorig jaar, die het leven kostte aan 9.000 mensen en die miljoenen mensen dakloos maakte.

Getipt over de handel in kindslaven trok een groep onderzoeksjournalisten naar de Indiase stad Jalandhar, waar veel slachtoffers van de Nepalese aardbeving in geïmproviseerde tentenkampen leven. De Sun-journalist doet zich voor als een Britse sikh met een zieke vrouw en een oude moeder die op zoek is naar een huishoudhulp. Zonder al te veel problemen komt hij in contact met slavenhandelaar Makkhan Singh.

Zonder omwegen legt die laatste aan zijn 'klant' uit hoe hij in de vluchtelingenkampen arme Nepalese families voorstelt om voor geld of materiële hulp een kind af te staan. De slavenhandelaar voegt eraan toe dat hij al meerdere kinderen verkocht, die daarna naar Groot-Brittannië werden gesmokkeld om er als kindslaaf te werken. "Wij gaan naar de arme ouders, we praten met hen en we sluiten een deal. Ik verkoop zo'n kind aan jou voor 500.000 roepies (6.600 euro). Wat je in Engeland met dat kind doet, zijn onze zaken niet."

De 'standaardprocedure' van de slavenhandelaars is dat het kind 'na verkoop' nog enkele jaren in India verblijft om opgeleid te worden tot huishoudhulp. "Je moet ze hier nog minimaal drie jaar houden. Je moet ze trainen, je moet ze in een routine krijgen, en daarna is het een kwestie van aan de juiste documenten te geraken."

Ook dat laatste kan door het maffianetwerk geregeld worden. "Wij kennen veel mensen die de documenten in orde kunnen brengen. We hebben een prima netwerk. Het kind wordt geregistreerd als huishoudhulp en werkt voor jou. Jij voedt het kind. Laat ons morgen opnieuw afspreken, dan kun je er eentje kiezen. Je betaalt me en dan kun je met het kind vertrekken. Daarna ken jij mij niet en ken ik jou niet. We nemen geen kinderen terug."

Alvorens te vertrekken op zijn motor heeft de slavenhandelaar nog een 'gouden raad': "Kinderen van twaalf à dertien jaar zijn de beste. Neem geen kind dat jonger is dan tien, want die huilen de hele dag omdat ze hun ouders missen. En dan kom jij bij mij klagen omdat het kind niet hard genoeg werkt."

De volgende dag stelt Makkhan Singh de undercoverjournalist voor aan drie kinderen die in een veld op een bankje zitten te wachten. Singh heeft het over "mijn voorraad". Hij dwingt de kinderen zich één voor één voor te stellen. Het gaat om de tienjarige Amit, de twaalfjarige Pooja en de dertienjarige Susti Ram. De handelaar in kinderen nodigt zijn klant uit om het meest geschikte kind te kiezen en voegt er meteen aan toe dat hij niet bereid is over de prijs te discussiëren. "Ik moet de ouders betalen en moet er zelf ook nog wat aan overhouden. Je bent trouwens niet de enige klant. We hebben zeker twintig andere klanten. Normaal gezien doe ik deze deal in vijf of tien minuten."

Weerzinwekkend

Onmiddellijk nadat The Sun de reportage had gepubliceerd, kondigde de Britse binnenlandminister Theresa May een onderzoek aan naar de slavenhandel. "Het gaat hier over een weerzinwekkende misdaad." Ze vroeg aan The Sun om de "schokkende informatie" met de politie te delen. "Op die manier kunnen we gepaste acties ondernemen tegen de gemene criminelen die van deze handel profiteren. Geen kind, waar ook ter wereld, mag van zijn familie worden weggetrokken om in slavernij te werken."