Direct naar artikelinhoud

'Waar blijft die tax shift?'

Beweging.net (het vroegere ACW) eist dat de regering nu meteen werk maakt van de tax shift. Maar de onderhandelingen raken voorlopig niet echt in een hogere versnelling.

De federale regering wil tegen het zomerreces de begrotingscontrole van dit jaar, de begrotingsopmaak van volgend jaar én de tax shift rond hebben. Maar hoe meer dagen er verstrijken, hoe groter de kans lijkt dat het dossier van de tax shift in de koelkast belandt tot na de zomer. De regering zou hoogstens afstevenen op een raamakkoord.

De christelijke werknemersbeweging (Beweging.net: het vroegere ACW en zusterorganisatie MOC) vreest dat van uitstel afstel komt. "De tax shift moet voor meer rechtvaardigheid in het fiscaal systeem zorgen en moet ook zuurstof geven aan de economie, door nieuwe jobs te creëren en jobs te behouden", zegt Patrick Develtere, voorzitter van Beweging.net. Hij eist dat de regering alsnog doorzet met het dossier.

Develtere heeft nog een lijst met eisen klaar voor centrumrechts. De christelijke werknemersbeweging wil onder meer niet dat er een verlaging van de lasten op inkomsten uit arbeid gecompenseerd wordt door een hogere btw - wat de regering overweegt. Verder pleiten de organisaties dat er een belasting op vermogens van meer dan één miljoen euro wordt ingevoerd. Die zou jaarlijks zes tot acht miljard euro opbrengen.

'We doen ons best'

Binnen de regering wordt laconiek gereageerd op de boodschap van het middenveld. Kort samengevat: iedereen weet intussen wat hun standpunt is. Een bron: "Bel Develtere en zeg hem dat we heel hard ons best doen. Meer kan ik niet zeggen."

Morgen komt de regeringstop opnieuw samen om te debatteren over de begrotingsdossiers en de tax shift. Gisteren was dat onmogelijk door de onderhandelingen voor het nieuwe Griekse akkoord. Intussen zijn wel al een aantal technische werkgroepen aan de slag. Hen is gevraagd om uit te zoeken waar precies de grootste budgettaire ontsporingen zitten. Ook het rapport van het Monitoringscomité, dat de inspanning voor de komende twee jaar vastlegt op goed 1,7 miljard euro, wordt nagekeken. Het is niet ongewoon dat er nog wat verandert aan deze cijfers eens de regering ze in handen krijgt.

Er bestaat ook nog onzekerheid over nucleaire rente, de winstbelasting op de kerncentrales. Normaal bedraagt ongeveer 400 miljoen euro per jaar. Maar een aantal kerncentrales ligt stil door mankementen. De opbrengst van de nucleaire rente zou daardoor halveren. Helemaal duidelijk wordt dit pas wanneer energieminister Marie Christine Marghem (MR) de gesprekken met Electrabel afrondt over het langer openhouden van Doel 1 en 2. De nucleaire rente zou aangepast kunnen worden in die deal. Electrabel vindt al langer dat de belasting veel te hoog ligt.