Direct naar artikelinhoud

Zee van zonnebloemen, vlaggen halfstok

Vijfduizend zonnebloemen, een op de valreep gebouwd monument en de vlaggen halfstok. In Nederland en over de hele wereld worden de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 vandaag herdacht.

Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp komen vanmiddag bijeen tijdens een besloten herdenkingsdienst in Nieuwegein, nabij Utrecht. Het gros van de 298 slachtoffers waren Nederlanders: 196. De omroep NOS maakt opnames die in overleg met de organisatie worden uitgezonden tijdens een extra journaal om 16.30 uur.

Ruim 1.600 nabestaanden hebben zich voor de bijeenkomst aangemeld. Het programma is samengesteld door de nabestaanden. Er zal worden gesproken, maar ook muziek gemaakt en gedanst. Alle namen van de 298 slachtoffers worden voorgelezen. Een van de sprekers is de 27-jarige Maaike Poelmann, die in 2010 haar ouders verloor bij de vliegramp in Tripoli en daar een boek over schreef. De vlaggen op Nederlandse overheidsgebouwen hangen vandaag halfstok.

Naast de officiële herdenking vinden in Nederland particuliere bijeenkomsten plaats. In Museum Jan van der Trogt in Amstelveen is een zaal gevuld met bijna 5.000 zonnebloemen, een verwijzing naar de zonnebloemvelden bij de rampplek.

In de Oekraïense plaats Hrabove, waar een deel van het toestel neerstortte, is de afgelopen dagen hard gewerkt aan een herdenkingsmonument, een zandkleurige steen met een zwarte plaat: 'In de herinnering van 298 overledenen, onschuldige slachtoffers van de burgeroorlog'. Het monument is bekostigd door de lokale bevolking. Vandaag om acht uur (lokale tijd) wordt in Hrabove een kerkdienst gehouden, gevolgd door een processie naar de rampplek.

In de Australische hoofdstad Canberra komen nabestaanden en politici om elf uur bijeen in de hal van het parlement. In de naastgelegen tuin wordt een herinneringsplakkaat voor de slachtoffers onthuld. Onder hen waren 27 Australiërs.

In Maleisië werd de ramp vorige week zaterdag al herdacht, omdat op 17 juli het Suikerfeest wordt gevierd. Op het vliegveld van Kuala Lumpur kwamen nabestaanden bijeen voor een "sobere, emotionele herdenking".