Direct naar artikelinhoud

Grieks premier Tsipras houdt het been stijf

Tsipras heeft in het Griekse parlement het eindbod verworpen van het IMF en de eurolanden. 'Het akkoord moet een totale oplossing zijn, mét schuldverlichting.'

Een akkoord met de geldschieters is dichterbij dan ooit, zei de premier tegen de afgevaardigden. Maar de enige 'realistische basis' is volgens hem het voorstel dat Griekenland zelf indiende.

EU-voorzitter Juncker had Tsipras "negatief verrast". Zo zijn het schrappen van pensioenvoordelen en het verhogen van de belasting op elektriciteit onbespreekbaar voor de Griek.

Hij vindt dat zijn eigen voorstel genoeg harde maatregelen bevat en ook een schuldverlichting onderdeel van een akkoord moet zijn. "Het moet een totale oplossing zijn die een einde maakt aan speculaties over een grexit", stelde de Syriza-man.

De onderhandelingen gaan door, maar volgens analisten is een snelle overeenkomst nu ondenkbaar. Eerder deze week was er hoop dat een akkoord was bereikt, maar terug thuis stuitte Tsipras op boze partijgenoten. Die noemden het eindbod van de eurolanden en het IMF 'vulgair, moorddadig en hard'.

Om ademruimte te creëren, stelde Tsipras een geplande afbetaling aan het IMF uit. Hij zal alle aflossingen van juni eind deze maand betalen. Dat is niet nieuw, maar het is wel de eerste keer dat een ontwikkeld land dat doet.

Verkiezingen?

Enkele Syriza-leden noemen verkiezingen nu onvermijdelijk. Ze willen dat het volk beslist of voort bezuinigd wordt in ruil voor de lening. Als dat vóór de aflossing gebeurt - zonder lening kan het land niet betalen - moet Tsipras snel verkiezingen uitschrijven.

De premier besloot vrijdag ook Russisch president Poetin later deze maand weer te ontmoeten.