Direct naar artikelinhoud

Schots premier wil referendum bij brexit

Nicola Sturgeon hield in Brussel haar eerste toespraak als Schotse premier, over de volksraadpleging rond het lidmaatschap van de EU in 2017. Ze wond er geen doekjes om. "Als we door een Brits referendum tegen onze wil de EU moeten verlaten, kan dat onder de Schotten voor een vloedgolf van woede zorgen, met een tweede onafhankelijkheidsreferendum tot gevolg."

Als een meerderheid van de Britten de EU de rug toekeert, dan lijkt een scheiding voor Schotland "niet te stoppen", waarschuwde ze tijdens een debat bij het European Policy Centre. Uit peilingen blijkt dat de pro-Europese Schotten massaal voor het EU-lidmaatschap zouden stemmen.

Sturgeon kondigde ook aan dat haar partij, nu ze sinds de verkiezingen van mei de op twee na grootste fractie in het Lagerhuis is geworden, alle legale middelen zal aanwenden om het EU-referendum enkel bindend te maken als er sprake is van een 'dubbele meerderheid'. Dan zou niet alleen meer dan de helft van de Britse stemmen volstaan voor een brexit, maar moeten ook de regioparlementen van Schotland, Wales en Noord-Ierland met een vertrek instemmen. "Als het VK een familie van multinationale naties is, dan mag één gezinslid de andere drie niet dicteren dat ze mee het huis moeten verlaten."

'Positieve veranderingen'

Het EU-referendum koppelen aan de eenheid van het VK verhoogt de druk op premier David Cameron om zijn kiezers voor de Europese zaak te winnen. De Britse premier is overtuigd dat hij zijn eurosceptische achterban alleen van het EU- lidmaatschap kan overtuigen als hij van Brussel nieuwe uitzonderingsregels voor het VK verkrijgt. Sturgeon komt hem hierin deels tegemoet, al acht zij alleen "positieve veranderingen" mogelijk binnen bestaande verdragen.

"De Europese Unie moet focussen op gebieden waar samenwerking een verschil kan uitmaken voor het leven van burgers, zoals een eengemaakte markt van diensten of gelijke roamingtarieven", zei Sturgeon. "Tegelijk moet de EU lidstaten de autonomie laten om dringende lokale problemen aan te pakken."