Direct naar artikelinhoud

Francken verstrengt voorwaarden voor asiel

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) verstrengt de voorwaarden voor asiel. Een vluchtelingenstatus kan voortaan geweigerd of ingetrokken worden in geval van ernstig misdrijf of bedreiging voor de nationale veiligheid.

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen kan vandaag een immigrant de vluchtelingenstatus ontzeggen vanwege oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid of fraude. Maar die regels volstaan niet, volgens Francken. "Indien een asielzoeker vandaag een moord begaat, heeft dat geen enkele invloed op de eventuele toekenning van het vluchtelingenstatuut. Een asielzoeker uit een land dat de beschermingsstatus rechtvaardigt die bijvoorbeeld een andere asielzoeker doodsteekt in een asielcentrum, zou in principe nog steeds worden erkend als vluchteling. Door deze wetswijziging zou het mogelijk worden om de vluchtelingenstatus te weigeren, of in te trekken als de feiten gebeuren na de erkenning", zegt Francken.

De wetswijziging zorgt ook voor een betere juridische aflijning voor weigering of intrekking in geval van terrorisme. "Strikt genomen is de uitsluiting van terroristen vandaag al mogelijk, maar de interpretatie van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen is dermate strikt dat we onlangs zelfs een dossier hebben gehad waarbij de uitsluiting van een veroordeelde terrorist achteraf werd vernietigd. Door de aanpassing zouden terroristen worden uitgesloten op grond van bedreiging voor de veiligheid", aldus Francken, die dit jaar al negen terugkeervluchten voor illegale criminelen organiseerde.