Direct naar artikelinhoud

Kinderen voortaan van kapitaal belang voor school

Brussel

Van onze medewerkster

In een vijf uur durend debat in het Vlaams Parlement over de rondetafelconferentie onderwijs bleken alle Vlaamse partijen het erover eens te zijn dat er een nieuw financieringssysteem voor het onderwijs moet komen. De financiering mag niet langer gekoppeld worden aan de netten maar moet uitgaan van het kind.

In het voorjaar namen 48 betrokken partijen op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) deel aan een grote rondetafelconferentie. Uit de eindrapporten bleek al dat ook het veld een andere manier van financieren wil.

Hoe zo'n nieuwe financiering er exact moet uitzien, is niet duidelijk. De meeste partijen in het Vlaams Parlement lijken te willen uitgaan van een gelijkheid van alle kinderen, gecorrigeerd volgens een aantal parameters zoals sociale achtergrond. Enkel de SP.A wil vertrekken vanuit de ongelijkheid van alle kinderen, precies omwille van hun verschillende startposities.

Minister Vanderpoorten heeft alle democratische partijen uitgenodigd voor een gesprek over de details. CD&V lijkt niet meteen in te gaan op die vraag. "Wij zijn bang om misbruikt te worden, zo vlak voor de verkiezingen", aldus Luc Martens (CD&V). "Ik stel vast dat er nog niet eens eensgezindheid is binnen de meerderheid. De SP.A houdt er een heel andere visie op na. We aanvaarden dat er een nieuw financieringssysteem komt per leerling, maar of we ook met de andere partijen rond de tafel gaan zitten, daarover moeten we nog even goed nadenken." CD&V is overigens niet te spreken over de gang van zaken rond de rondetafelconferentie. "Die is een maat voor niks geweest", aldus Martens. "De minister deed uitspraken over onderwerpen nog voor ze bediscussieerd waren. En als de conclusies haar niet aanstonden, moest het werk overgedaan worden." (KH)

Financiering scholen niet langer gekoppeld aan netten