Direct naar artikelinhoud

Verdienen ambtenaren nu echt evenveel als (of meer dan) werknemers in de privé?

Ambtenaren verdienen evenveel en soms meer als werknemers in de privésector. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag in het VTM-nieuws. Maar dat klopt enkel voor universitairen, zo blijkt uit een nieuwe studie waar Het Laatste Nieuws de hand op kon leggen.

Een universitair krijgt in de meeste gevallen een hoger basisloon van de federale overheid dan van een privébedrijf. Dat stelt het onderzoek van de Federale Overheidsdienst Personeel en Organisatie. Hoe hoger de klasse (A1 tot A5) van de ambtenaar, hoe hoger zijn basissalaris ligt ten opzichte van de privésector. Voor universitairen gaat de stelling van De Wever dus op: ambtenaren verdienen evenveel of meer dan werknemers in de privésector.

Maar voor ambtenaren met een bachelordiploma kantelt de verhouding al: hun basisloon ligt gemiddeld lager dan het basisloon dat een privébedrijf toekent. Hetzelfde verhaal voor ambtenaren die alleen een diploma secundair onderwijs hebben.

Een belangrijke nuance: de studie vergelijkt de basislonen. Voordelen eigen aan een privébedrijf - zoals een bedrijfswagen, maaltijdcheques en variabel inkomen - worden niet in het basisloon opgenomen. Doe je dat wel, dan ligt het volledige loon voor universitairen in de privésector hoger. Tegelijk: ook voordelen eigen aan de overheid - zoals een treinabonnement - zitten niet in het basisloon van de ambtenaar vervat.