Direct naar artikelinhoud

De Wever en Di Rupo hebben landing Beke in handen

De eindsprint van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) is definitief ingezet. Wanneer hij zijn werk kan afronden, hangt af van Bart De Wever en Elio Di Rupo.

Er werd niet onderhandeld gisteren. Op het programma stond een vergadering met Bart De Wever, maar de N-VA-voorzitter had familiale verplichtingen en belde vrijdagochtend af. Donderdag had Beke wel nog een kort gesprek met De Wever en een uitgebreide tête-à-tête met PS-voorzitter Elio Di Rupo. Daarbij kwamen “verschillende thema’s aan bod”. Over welke onderwerpen het dan precies gaat, wil men niet kwijt.

Door de agendaproblemen van De Wever had Beke gisteren de handen vrij om samen met zijn medewerkers voort te werken aan zijn eindconclusie. Die nota is al aardig opgeschoten, maar “er is nog heel veel werk”, klinkt het. Ook dit weekend wordt er naarstig voortgewerkt.

Wanneer Beke zijn werkzaamheden zal afronden, is nog koffiedik kijken. Dat zou ‘eind volgende week of de week erna’ kunnen zijn. In CD&V-kringen valt te horen dat er wellicht begin volgende week een einddatum geprikt zal worden, in samenspraak met De Wever en Di Rupo. Dat de twee overwinnaars van de verkiezingen een beslissende stem hebben, mag niet verwonderen. Zolang zij er niet uit zijn wat er moet gebeuren na de exit van Wouter Beke, kan de CD&V-voorzitter niet landen. De Wever liet al verstaan dat hij Beke een einde in schoonheid gunt.

Vraag blijft wie er na Beke aan zet zal komen. Bart De Wever is vragende partij, maar de kans dat hij daadwerkelijk aan het roer komt te staan, is nagenoeg uitgesloten. De Franstaligen zien die piste absoluut niet zitten. Di Rupo dan? Maar die geeft voorlopig niet echt thuis. Hapt de numero uno van de Franstalige socialisten toch toe, dan zal hij het wellicht anders aanpakken dan tijdens zijn passage als preformateur vorige zomer. Als hij zijn tegenstanders de mond wil snoeren, zal hij ditmaal een geschreven nota moeten afleveren, die bewijst dat de Franstaligen wél forse toegevingen willen doen voor de staatshervorming. In de zomer beperkte Di Rupo zich tot een ‘note orale’.

In de Franstalige pers verscheen gisteren dat CD&V bereid zou zijn een opening te maken over de kwestie-Brussel. Ondervoorzitter van het Brusselse parlement Walter Vandenbossche (CD&V) stelde dat zijn partij ermee akkoord is dat de Gemeenschappelijke Gemeenschaps-commissie meer bevoegdheden zou krijgen. Maar dat blijkt niet te stroken met het partijstandpunt van CD&V. “Meneer Vandenbossche sprak daar voor eigen rekening. Ons standpunt is bekend en dat zullen we aan de onderhandelingstafel meedelen”, aldus de christendemocraten. (AVB)