Direct naar artikelinhoud

Spontane staking verlamt Zaventem

Bagageafhandelaar Aviapartner verliest zijn licentie op de luchthaven van Zaventem, waardoor 1.200 banen op de tocht staan. Het ontgoochelde personeel ging gisterenavond voor 24 uur in staking. Dat veroorzaakt hinder voor de passagiers.

Bij afhandelaar Aviapartner op Brussels Airport brak een 24-urenstaking uit, die tot vanavond 18 uur is gepland. "Er gebeurt geen afhandeling van zowel passagiersvluchten als cargo", verklaarde Olivier Van Camp van de socialistische vakbond gisterenavond.

De onverwachte werkonderbreking kan voor grote hinder zorgen op Zaventem. De luchtvaartmaatschappijen en touroperators die met Aviapartner werken waren gisteravond druk in de weer om noodscenario's uit te dokteren voor zowel de aankomende als vertrekkende passagiers. Het gaat onder meer om de vluchten van Thomas Cook.

De staking is een emotionele reactie op dramatisch nieuws voor het bedrijf. Luchthavenuitbater Brussels Airport Company kende gisteren de licenties voor grondafhandeling toe voor de periode november 2011 tot oktober 2018. Aviapartner grijpt naast de prijzen en moet zijn licentie afstaan aan nieuwkomer Swissport, de wereldwijde nummer een in de sector.

Flightcare, momenteel de tweede afhandelaar in de luchthaven, zag zijn licentie wel met zeven jaar verlengd. De staking heeft normaal geen gevolgen voor de vluchten die Flightcare afhandelt, waaronder die van TUI-Jetair.

Bij Aviapartner in Zaventem werken circa 1.800 mensen, waarvan er een duizendtal hun job zullen verliezen als direct gevolg van het verlies van de licentie. Ook bij de overige werknemers - personeelsdienst, check-in, boekhouding - zullen wellicht jobs sneuvelen. Volgens de vakbonden staan er 1.200 jobs op de tocht bij het bedrijf.

"Een onbegrijpelijke beslissing", reageren de BBTK-vakbondsvertegenwoordigers. "Het bedrijf en de werknemers hielden rekening met de mogelijkheid een aantal verschuivingen te zien, maar niet om alle opdrachten te verliezen.

De vraag is nu hoeveel werknemers van Aviapartner vanaf november bij Swissport aan de slag kunnen. "Het is nog koffiedik kijken hoeveel volk de overstap kan maken. We hebben daarover geen toezeggingen gekregen", zegt ACV-vakbondsleider Kurt Callaerts.

De directie van Swissport komt vandaag naar Zaventem overgevlogen voor spoedoverleg. "We zullen keiharde garanties eisen voor al het personeel dat wordt overgenomen", zegt het vakbondsfront. Volgens Brussels Airport heeft Swissport zich alvast geëngageerd om cao 32bis te respecteren, waardoor de overgenomen Aviapartner-werknemers hun rechten behouden. Maar het staat de Zwitsers wel vrij om ander personeel aan te werven, zo bevestigt vakbondsman Callaerts.