Direct naar artikelinhoud

Zelfs de Queen is voor een brexit

Ook koningin Elizabeth is voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Althans, volgens de Britse tabloid The Sun. Buckingham Palace was not amused en heeft een klacht ingediend tegen de krant.

Volgens de tabloid had Elizabeth tijdens een lunch op Windsor Castle, vijf jaar geleden, tegenover toenmalig vice-premier Nick Clegg haar onvrede uitgesproken over de federalistische koers van de EU. De krant baseerde zich op een anonieme doch 'hooggeplaatste' bron. De eurogezinde Clegg zei zich hier niets van een eurosceptische tirade te kunnen herinneren en ook het paleis ontkende het ten stelligste.

Naarstig speurden Engelse journalisten naar deze bron. Tot de tafelgasten behoorden de brexiteers Michael Gove, de minister van Justitie, en voormalig bewindsvrouw Cheryl Gillian.

Neutraal

De koningin bekleedt een neutrale positie, hetgeen cruciaal is voor het bestaan van het ceremoniële koningshuis. Wanneer ze zich in een debat mengt, gebeurt dat doorgaans om omzichtige wijze. Vorig jaar in juni pleitte ze tijdens een staatsbezoek aan Duitsland voor politieke eenheid in Europa en aan de vooravond van het Schotse referendum liet ze doorschemeren tegen Schotse onafhankelijkheid te zijn. Haar kleinzoon prins William, de toekomstige koning, hield onlangs een toespraak die werd geïnterpreteerd als een waarschuwing tegen een brexit.

Van de 89-jarige monarch is wel bekend dat haar hart ligt bij de Gemenebest. Zonder haar actieve rol zou het postkoloniale samenwerkingsverband waarschijnlijk niet meer hebben bestaan. Deze liefde heeft ze gemeen met nostalgisch aangelegde voorstanders van een Brits vertrek uit de EU. Het aanhalen van de banden met landen als India, Canada en Australië staat hoog op de brexit-agenda.

De omstreden primeur zegt bovenal iets over The Sun, een krant die niet als eerste wordt gelezen bij het ontbijt van Elizabeth en Philip. Murdochs krant heeft de monarchie na de dood van prinses Diana in 1997 in gevaar gebracht en vorig jaar was er ophef na foto's die suggereerden dat de piepjonge Elizabeth in 1936 de Hitler-groet bracht.

Eigenaar Rupert Murdoch is een republikein die weinig op heeft met de gevestigde orde in het Verenigd Koninkrijk. Duidelijk is nu wel dat The Sun een voorkeur geniet voor een Brits afscheid van de EU.