Direct naar artikelinhoud

Fiscus betaalt minder terug, maar vraagt ook minder bijbetalingen

Het gemiddelde bedrag dat de fiscus terugbetaalt aan belastingplichtigen op basis van de aangiftes is voor het eerst sinds 2009 gedaald, van 1.589 euro in 2012 tot 1.497 euro in 2013. Dat blijkt uit voorlopige statistieken van de fiscale administratie.

De cijfers slaan op 87 procent van alle aangiftes. Eind februari had de staat 5,2 miljard euro uitgekeerd. Volgens woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën is de terugval te wijten aan de afschaffing van aftrekposten voor uitgaven op het vlak van energie, zoals zonnepanelen, dubbele beglazing, muurisolatie, etcetera. In totaal gaven 55,9 procent van de aangiftes recht op een terugbetaling. Bij 19 procent van de aangiftes moet er terug- noch bijbetaald worden. In het resterende kwart van de gevallen moet de belastingplichtige extra geld ophoesten, maar ook die bedragen zijn dalende, van 1.740 in 2012 tot 1.684 in 2013.

De fiscus heeft vorig jaar overigens 25 miljoen euro aan onbetaalde boetes geïnd via de belastingen. Sinds begin 2013 moeten mensen die een verkeersboete niet betalen niet meer langs de politie- rechtbank. De overtreder krijgt 30 dagen tijd om in te gaan op de minnelijke schikking of beroep aan te tekenen. Geeft hij niet thuis, dan treedt het zogenaamde 'bevel tot betalen van rechtswege' in, wat erop neerkomt dat de fiscus het bedrag mag innen. Waar in 2008 amper 13.000 euro werd opgehaald via de oude omslachtige procedure heeft het nieuwe systeem ertoe geleid dat er vorig jaar 25 miljoen euro werd geïnd. Dit jaar zit men eind maart alweer aan 8,2 miljoen euro.

"Het merendeel van de openstaande boetes zijn verkeersovertredingen, maar er zitten ook zaken tussen van de RVA, bijvoorbeeld de terugbetaling van onterecht betaalde werkloosheidsuitkeringen", duidt Francis Adyns.